Microsoft heeft het algoritme achter het veelbesproken browserkeuzemenu in Windows aangepast. Het scherm, dat werd opgelegd door de Europese Commissie, toonde de beschikbare browsers niet in willekeurige volgorde, zoals Microsoft beweerde. Het lijstje moet de consumenten keuze uit meerdere browsers bieden. Zo kunnen ze een andere webbrowser installeren dan het voorheen aan Windows gekoppelde Internet Explorer. Begin […]

Advertentie

Microsoft heeft het algoritme achter het veelbesproken browserkeuzemenu in Windows aangepast. Het scherm, dat werd opgelegd door de Europese Commissie, toonde de beschikbare browsers niet in willekeurige volgorde, zoals Microsoft beweerde.

Het lijstje moet de consumenten keuze uit meerdere browsers bieden. Zo kunnen ze een andere webbrowser installeren dan het voorheen aan Windows gekoppelde Internet Explorer. Begin deze maand startte Microsoft met de verspreiding van het keuzemenu onder Europese gebruikers van Windows XP en latere versies, in de vorm van een Windowsupdate.

Maar al gauw regende het kritiek van ontwikkelaars. Sommige browsers verschenen namelijk pas op de tweede keuzepagina. Microsoft ontwikkelde daarom een algoritme dat de volgorde van de browsers willekeurig bepaalt.

Dank aan IBM
IBM-softwarearchitect Rob Weir, die Microsoft eerder al verbaal weerwerk bood in de strijd om het Open Document-standaardformaat, was de klokkenluider van dienst.

Uit een analyse van het gebruikte algoritme kon hij opmaken dat de volgorde van de verschillende browsers totaal niet willekeurig was. Zo zou Internet Explorer tot vijfmaal meer kans maken om helemaal rechts in het keuzescherm te verschijnen dan op een andere plaats.

Microsoft heeft het probleem intussen verholpen. “We hebben het algoritme aangepast en zijn ervan overtuigd dat het nu wel naar behoren werkt. We zijn ook dankbaar voor de feedback van de ontwikkelaars”, aldus Microsoftwoordvoerder Kevin Kutz in een reactie per e-mail.

Advertentie