Nieuws

Doorbraak voor telefoons met touchscreen

De verkoop van het aantal telefoons met aanraakscherm zal dit jaar zo goed als verdubbelen, volgens onderzoeksbureau Gartner.

Het afgelopen jaar werden er wereldwijd 184,3 miljoen telefoons met touchscreen verkocht. Voor dit jaar wordt verwacht dat de verkoop oploopt tot 362,7 miljoen stuks. En het aandeel van de touchscreens in de totale telefoonpopulatie gaat ook stijgen. Zo voorspelt Gartner dat in 2013 acht op de tien mobiele telefoons in Europa een aanraakscherm hebben.

Ook op minder dure telefoons
Tot nog toe zat een touchscreen alleen op dure gsm-toestellen. Maar tegenwoordig vind je ze steeds meer op telefoons in het middensegment. Daardoor kunnen steeds meer consumenten zich zo’n touchscreen-gsm veroorloven.

De producenten merken ook dat steeds meer mensen liever een touchscreen hebben. En dus doen ze meer moeite, merkt Gartner. Ze maken niet alleen toestellen met aanraaktechnologie, maar ook applicaties die je met je vingers kunt bedienen.

Capacitief wint
Er zijn twee soorten aanraakschermen, die elk met een andere technologie werken: capacitieve en resistieve. De capacitieve schermen reageren alleen op een menselijke aanraking (of die van een worst). Je kunt ze vinden op bijvoorbeeld de iPhone.

Resistieve schermen reageren op druk. En die druk mag overal van komen: een vinger, een stylus, het maakt niet uit. Vaak worden deze schermen gebruikt in gps-toestellen.

Resistieve schermen zijn veel goedkoper dan capacitieve. Ze zijn dan ook een stuk minder gebruiksvriendelijk volgens Gartner. De interactie met een scherm zoals dat van de iPhone is natuurlijker en intuïtiever.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business