Wij vroegen tien leveranciers om een vrij complete oplossing voor netwerkbeveiliging in te sturen, in de vorm van een UTM of firewall-appliance. Waarin kunnen zij verschillen? Wij baseerden ons hierbij op de modale Belgische kmo met vijftig à zestig werknemers. Maar waarin kunnen zij verschillen? 1) Bandbreedte De prestaties en bandbreedte zijn cruciaal. Volgens sommigen ligt hier bij […]

Advertentie

Wij vroegen tien leveranciers om een vrij complete oplossing voor netwerkbeveiliging in te sturen, in de vorm van een UTM of firewall-appliance. Waarin kunnen zij verschillen? Wij baseerden ons hierbij op de modale Belgische kmo met vijftig à zestig werknemers. Maar waarin kunnen zij verschillen?

1) Bandbreedte
De prestaties en bandbreedte zijn cruciaal. Volgens sommigen ligt hier bij een UTM al een zware beperking, al is het maar omdat dergelijke toestellen veel hooi op de vork (moeten) nemen. “Bandbreedte gaat niet alleen om de datatrafiek, maar ook om de bandbreedte die de toepassing kan voorzien voor specifieke beveiligingstaken zoals het checken op antivirus”, vult Johan Cools van Deltalink aan.

2) Complexiteit
Niet alleen de pure trafiek of bandbreedte of het aantal taken, maar ook de mogelijkheid om met veel en met complexe securitypolicies om te gaan, speelt een rol. Ook hier doet de ene firewall of UTM het beter dan de andere.

3) Applicaties
Uw keuze wordt ook bepaald door de applicaties die uw bedrijf gebruikt en wil laten beveiligen. “Soms gaat dit om grote netwerkpakketten. Soms zoals bij e-banking of voip eerder om kleinere”, aldus Luc Dooms. Maar als het om applicaties gaat, heeft men het vandaag ook over de controle van Web 2.0-applicaties zoals Facebook en YouTube. “Vooral dat is intussen vrij belangrijk”, stelt Cools.

4) Ondersteuning
Onder ondersteuning valt een brede waaier. Een goed beheer, bijvoorbeeld via een ingebouwde managementinterface. Een goede rapportering, die soms in de prijs is inbegrepen. “Maar voor andere klanten is dan weer een langere garantieperiode van tel”, aldus Johan Cools.

5) Prijs
Geen prijs zonder te vergelijken met wat u ervoor krijgt, en voor wat u al dan niet extra moet betalen. Maar toch een indicatie: de prijzen voor een UTM en firewall-appliance voor onze kmo gaan van 6 à 700 euro tot 1.600 euro.

Advertentie