Zowat 85 procent van de e-mails in ons land is spam. Nederlandstalige spam blijkt eerder schaars. Maar achter spam gaat intussen een hele industrie schuil om de berichten te sturen. En eigenlijk ook om ze te weren. In België bestaat 85 procent van de e-mails uit spam. Dat blijkt uit cijfers die beveiliger Symantec verzamelde […]

Advertentie

Zowat 85 procent van de e-mails in ons land is spam. Nederlandstalige spam blijkt eerder schaars. Maar achter spam gaat intussen een hele industrie schuil om de berichten te sturen. En eigenlijk ook om ze te weren.

In België bestaat 85 procent van de e-mails uit spam. Dat blijkt uit cijfers die beveiliger Symantec verzamelde voor Smart Business Strategies. Ons land komt nog vrij goed weg in vergelijking met het wereldwijde spamniveau, dat rond 88 procent ligt. In België bevat bovendien ‘slechts’ één op vierhonderd mails een virus, een cijfer dat wereldwijd op 1 op 286 ligt.

Al zijn we in een ander domein koploper. ”Van alle landen die we onderzoeken krijgt België in verhouding de meeste niet-Engelstalige spam”, vertelt Paul Wood, analist bij Symantec Hosted Services. “De meeste spamberichten in België komen, na het Engels, in het Frans, het Duits en dan pas het Nederlands. Vervolgens in het Russisch en het Chinees”, zo stelt Wood.

Industrie
Achter spam gaat intussen een hele industrie schuil met donkere kantjes. Want naarmate spammers het moeilijker krijgen om hun junkmail automatisch tot bij de bestemmeling te krijgen, kiezen ze voor grof geschut. In opkomende economieën worden bijvoorbeeld mensen ingeschakeld die de hele dag manueel nieuwe spamaccounts moeten aanmaken, en dit voor een schamel loon.

In het bedrijfsleven is antispam eveneens een heet hangijzer. Zo blijkt dat hosted e-mailsecurity een van de grote groeimarkten in beveiliging is. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt bijvoorbeeld dat de omzet in deze markt van 2008 tot 2013 zal verdrievoudigen.

Vuil water
Een logische evolutie, vindt Patrick Dalvinck van Trend Micro Benelux. “Je gaat toch niet vuil water binnenhalen om het zelf te reinigen eer je het gebruikt? Net zoals je e-mail eerst laat scannen op virussen of spam eer je die binnen je bedrijf binnenlaat.”

Intussen raakt het online filteren van e-mails op spam en virussen ingeburgerd bij het modale bedrijf. “Het is een topper in ons aanbod”, bevestigt Sven Arnauts van Cheops. Klanten kunnen hun e-mail laten omleiden vanuit hun interne mailserver naar de leverancier en ze daar laten filteren op spam en virussen.

Of ze doen ineens helemaal een beroep op een hosted exchange-formule waarbij ineens alles, mail én filtering, in het externe datacenter gebeurt.

Meteen voordeel
In tegenstelling tot andere vormen van beveiliging is antispam iets waar bedrijven vrijwel meteen voordeel van zien. “Bedrijven willen vandaag niet zozeer hun bandbreedte verhogen, maar de beschikbare bandbreedte eerst opkuisen”, stelt Arnauts. Eigenlijk is hosted e-mailsecurity, zoals bij Cheops, de eerste vorm van cloudsecurity waar ondernemingen voor kiezen.

“In het begin lag dit moeilijker, maar intussen hebben bedrijven er geen probleem mee om hun mails elders te laten filteren. Uiteraard kunnen die mails door ons niet gelezen worden”, stelt Arnauts. “Andere applicaties in de cloud zetten vinden ze vaak nog te verregaand omdat die volgens hen te bedrijfskritisch zouden zijn. Maar zeg nu zelf: voor de meeste bedrijven is e-mail vandaag ook al behoorlijk bedrijfskritisch.”

Hoe spam beperken? De vier basisregels om u te wapenen tegen spam:

1. Laat uw e-mailadres niet overal achter
Wees voorzichtig met het gebruik en de verspreiding van uw e-mailadres.

2. Camoufleer
Als u uw e-mailadres toch publiceert op een website, camoufleer het dan, bijvoorbeeld door de "@" te vervangen door "at". Uw adres [email protected] wordt dan naam(at)bedrijf.be.

3. Bescherm uw computer
Bescherm hem door filters te gebruiken, en dit zowel op desktop als op netwerkniveau (bij u of bij uw provider of IT-partner).

4. Beantwoord enkel betrouwbare e-mails
Beantwoord geen e-mails waarvan de oorsprong of de verzender u twijfelachtig lijkt.

Advertentie