Nieuws

Waarschuwing bij hoge datafactuur in buitenland

Alle Europese telecombedrijven moeten vanaf nu een systeem hebben om klanten te waarschuwen voor een hoge rekening wanneer zij in het buitenland surfen of sms’en.

De laatste jaren deden zich zo verschillende gevallen voor in heel Europa. Mensen die bijvoorbeeld nietsvermoedend een film hadden gedownload in een buitenlandse hotelkamer, kregen achteraf een rekening gepresenteerd die soms in de duizenden euro’s liep.

De oorzaak daarvoor zijn de enorm hoge tarieven die de operatoren aanrekenen voor ‘dataroaming’ – het doorgeven van dataverkeer tussen operatoren in verschillende landen.

Europese maatregel
De Europese Commissie heeft alle Europese operatoren opgelegd dat ze vanaf vandaag (1 maart) een systeem moeten hebben dat hun klanten een waarschuwing geeft wanneer hun roamingfactuur boven de 50 euro komt. De klant moet ook de mogelijkheid hebben om een hogere prijslimiet in te stellen.

De maatregel maakt deel uit van een bredere regulering van het Europese dataverkeer, waarbij ook de aangerekende tarieven stapsgewijs begrensd worden. Voor 1 megabyte mogen operatoren elkaar sinds dit jaar een maximale ‘groothandelsprijs’ aanrekenen van 80 eurocent, en volgend jaar nog maar 50 eurocent. De prijs die ze aanrekenen aan de eindconsument kan weliswaar hoger liggen dan dit groothandelstarief.

Ook aan de tarieven van internationale telefoontjes en sms’jes is eerder al door Europa een plafond gesteld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business