Nieuws

Groen wil stralingsnorm gsm-masten verlagen

Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!) wil een decreet indienen om de stralingsnorm voor gsm-masten drastisch te verlagen. Volgens hem hinkt Vlaanderen sterk achterop ten opzichte van Wallonië en Brussel.

Sanctorum deed zijn uitspraken in het Radio 1-programma De Ochtend. Sinds januari 2009 is de stralingsnorm opnieuw een bevoegdheid van de gewesten. Op dat moment heeft het Brussels Gewest, gevolgd door Wallonië, besloten om de norm naar 3 volt per meter te verlagen. Al is het niet duidelijk of die norm in praktijk al wordt toegepast.

Voor Vlaanderen wil minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de norm ook verlagen naar 3 v/m. Maar volgens Sanctorum is dat een vertekend beeld. In De Ochtend legt hij uit dat het om een norm per mast gaat, terwijl Groen die 3 v/m als totaalnorm wil.

Naar 0,6 volt per meter
In de buurt van scholen, rusthuizen en plaatsen waar gevoelige bevolkingsgroepen zich bevinden mag het zelfs nog strenger. Hier pleit Sanctorum voor een norm van 0,6 v/m.

Een vrees van de stralingsverlaging is dat de ontvangst van de masten in kwestie een stuk slechter wordt. Dat is volgens Sanctorum geen probleem. Als voorbeeld verwijst hij naar het Oostenrijkse Salzburg, waar de norm momenteel overal tot 0,6 volt per meter werd teruggebracht.

Update 17.45 uur:
De verlaagde stralingsnorm in Wallonië bedraagt 3 v/m, per antenne en per technologie, waarbij signalen van radio en tv worden meegeteld.

In Brussel is er een uitvoeringsbesluit voor 3 v/m als piekwaarde (alle antennes samen), maar zonder radio en tv meegeteld. Al is de verlaging nog niet in praktijk toegepast zolang er geen besluit is over de meetmethode. Dit zou tegen de zomer klaar zijn, waarna de normverlaging enkele maanden later in praktijk moet worden nageleefd. Al hebben Mobistar en Base dit al juridisch aangeklaagd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business