Google heeft in Gmail zes technologieën beschikbaar gemaakt die eerder al hun diensten bewezen in Gmail Labs. Daaronder bevinden zich functies om vergeten bijlagen te detecteren of previews van YouTubefilmpjes te bekijken, en een automatisch antwoordapparaat voor als je met vakantie bent. Gmail Labs wordt door Google gebruikt om de populariteit van nieuwe technologieën voor zijn […]

Advertentie

Google heeft in Gmail zes technologieën beschikbaar gemaakt die eerder al hun diensten bewezen in Gmail Labs. Daaronder bevinden zich functies om vergeten bijlagen te detecteren of previews van YouTubefilmpjes te bekijken, en een automatisch antwoordapparaat voor als je met vakantie bent.

Gmail Labs wordt door Google gebruikt om de populariteit van nieuwe technologieën voor zijn mailservice te testen. Maar het is nog maar zelden gebeurd dat functies uit Gmail Labs afstudeerden en in de reguliere Gmail belandden. Intussen zijn er al zo’n zestig probeersels de revue gepasseerd, en nu heeft Google een aantal winnaars en verliezers aangeduid.

Mark Knichel, programmeur bij Google, neemt de nieuwe functies door in een blogpost.

 • Zoekopdrachten aanvullen
  Zodra een Gmailgebruiker het zoekveld van de maildienst begint te gebruiken, worden e-mailadressen en andere data automatisch gesuggereerd.
   
 • Sneltoetsen voor labels
  Met een druk op de toetsen G en L kan je een zoekopdracht lanceren die specifiek bepaalde labels (de Gmail-evenknie van mappen) doorzoekt.
   
 • Vergeten bijlagen detecteren
  Wie in een mailbericht woorden tikt zoals “Als bijlage vind je…” maar geen bijlage aan de mail hangt, wordt door Gmail gevraagd of je niets vergeten bent.
   
 • YouTube-previews
  Een URL van de Google-videodienst YouTube wordt automatisch omgezet naar een minispeler die het filmpje in de mail kan afspelen. Twee gelijkaardige previewfuncties (voor Flickr en Picasa) blijven voorlopig in Labs.
   
 • Automatisch antwoorden
  Hiermee kun je automatisch bepaalde antwoorden sturen op mails die binnenlopen wanneer je met vakantie bent.
   
 • Aanpasbare labelkleuren
  Elk label dat je aanmaakt in Gmail kun je nu ook een specifieke kleur geven. Voorheen kon je enkel kiezen uit bepaalde kleurtjes die Google je voorschotelde.

Google heeft ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook een aantal minder populaire functies te schrappen uit Gmail Labs.

Maar geen nood, de e-mailspeeltuin heeft nog steeds heel wat leuke probeersels aan boord, zoals Mail Goggles, waarbij je enkele rekensommen moet oplossen alvorens je een mail kan verzenden, om te voorkomen dat je in een dronken bui je baas uitscheldt via mail. Of Old Snakey, een variant op het klassieke videospel waarbij een slang blokjes opeet.

Advertentie