Nieuws

Staatsveiligheid wil ministers BlackBerry afnemen

De Staatsveiligheid wil het BlackBerry-gebruik van ministers en topambtenaren aan banden leggen. Het uitwisselen van politieke of vertrouwelijke informatie over deze smartphone zou zelfs wettelijk verboden zijn. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Senator Paul Wille (Open Vld) stelde een parlementaire vraag over de veiligheid van de BlackBerry aan minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Aanleiding was een bericht in Le Monde over een memo van de Franse veiligheidsdienst SGDN. Daarin staat dat hoge ambtenaren vertrouwelijke gegevens over de bouw van de nieuwe Airbus naar elkaar mailden, zonder zich bewust te zijn van het risico dat concurrent Boeing mogelijk kon meelezen.

Nederland en Frankrijk
In Frankrijk geldt voor ambtenaren vanaf een zeker niveau een strikt verbod om vertrouwelijke gegevens met de BlackBerry uit te wisselen. In de praktijk lijkt daar echter nauwelijks iemand rekening mee te houden.

Ook in Nederland adviseerde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Kamerleden en topambtenaren om voorzichtig om te springen met de BlackBerry.

Kans op onderschepping te groot
De Staatsveiligheid formuleerde na een gesprek met het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), de producent van het toestel, een advies om de BlackBerry te verbieden. Het risico op onderschepping door buitenlandse mogendheden zou te groot zijn. Volgens Wille gaf het bedrijf tijdens dat gesprek zelfs toe dat het toestel niet geschikt is om vertrouwelijke informatie veilig te versturen.

De Staatsveiligheid wil dan ook dat regeringsleden en topambtenaren ophouden gevoelige informatie uit te wisselen met hun BlackBerry. De dienst noemt het gebruik van de BlackBerry voor het verzenden en ontvangen van geclassificeerde informatie "wettelijk verboden". Toch ziet minister De Clerck geen redenen om de smartphone te verbieden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business