Schrijf je af en toe wat code, maar vind je een volwaardige ontwikkelomgeving zoals Eclipse iets te zwaar, dan heb je wellicht iets aan jEdit. De makers beschrijven de tool als een programmer’s text editor. Dat maakt meteen duidelijk wat je zoal mag verwachten. Het is geschreven in Java, wat betekent dat het te gebruiken […]

Advertentie

Schrijf je af en toe wat code, maar vind je een volwaardige ontwikkelomgeving zoals Eclipse iets te zwaar, dan heb je wellicht iets aan jEdit. De makers beschrijven de tool als een programmer’s text editor. Dat maakt meteen duidelijk wat je zoal mag verwachten.

Het is geschreven in Java, wat betekent dat het te gebruiken is op zowel Windows, Mac OS X als Linux (je hebt wel Java Runtime nodig). Het houdt ook in dat het wellicht niet honderd procent lijkt op een typische applicatie voor het platform dat je gebruikt.

[download_file]

JEdit heeft heel wat functies die nuttig kunnen zijn voor een programmeur, zoals syntax highlighting (met ondersteuning voor meer dan honderd verschillende talen), macro’s (die ook in het rechtermuismenu geplaatst kunnen worden), enzovoort.

Plug-ins installeren
Ben je op zoek naar meer mogelijkheden, bijvoorbeeld een terminalvenster, dan kun je terecht bij de ingebouwde Plugin Manager. Daarmee kun je met een paar muisklikken een nieuwe plug-in installeren. Er zijn bijna tweehonderd verschillende plug-ins beschikbaar.

Wil je jEdit meer laten lijken op een Integrated Development Environment (IDE), probeer dan de plug-in ProjectViewer, waarmee je verschillende bestanden in een bepaalde map kunt groeperen als project. Gecombineerd met de dockingfunctionaliteit van jEdit laat de editor zich volledig naar wens aanpassen.

Voor de doorgewinterde programmeur kan het handig zijn om te weten dat je de sneltoetsen van vrijwel elke actie van jEdit kunt (her)definiëren.