Nieuws

V-ICT-or: Midoffice bij lokale overheden

Nederland is al jaren gek van de midoffice. Lokale overheden in Vlaanderen starten stilaan een bescheiden verkenningsronde, die groeide vanuit enkele mislukte pogingen om een degelijke digitale dienstverlening via moderne media te kunnen aanbieden.

 

Omdat de dienstverlening heel geleidelijk geautomatiseerd is, zijn de informatiesystemen achter de schermen nooit geïntegreerd geweest. Zeg gerust dat ze niet compatibel zijn. Nochtans was die automatisering het monopolie van enkele intercommunales.

Ieder gebouwd systeem heeft zijn eigen wijsheid in pacht en wil zo volledig mogelijk alle data-elementen op zichzelf bevatten. Zo verkregen we bijvoorbeeld tientallen adresdatabanken binnen dezelfde organisatie, die nauwelijks up-to-date te houden zijn.

De logica achter die beruchte midofficesystemen is dat men de informatie uit de verschillende systemen gaat halen en ze naar een andere virtuele laag gaat brengen. Zo komt een entiteit, persoon of organisatie op een generische laag te zitten, die we opnieuw gaan koppelen aan de onderliggende systemen waar de specifieke informatie vereist blijft.

Feit blijft dat net deze data-elementen al aanwezig zijn in de verschillende lagen van de overheid: lokaal, gewestelijk en federaal. Ze zitten immers in de zogenaamde authentieke bronnen zoals het rijksregister en de verrijkte kruispuntbank voor ondernemingen. Koppelen met andere externe bronnen is dus de boodschap (lees: de uitdaging).

Onzin?
Deze werkwijze is eigenlijk niets meer dan het normaliseren van alle data die in lokale besturen aanwezig zijn, de zogenaamde collectieve datawarehouse. Een missie die de fervente liefhebbers van C.J. Date als vanzelfsprekend zouden beschouwen.

De non-believers raad ik aan de normaliseringprincipes eens grondig door te lezen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business