Nieuws

Yahoo heeft SQL-interface voor Twitter

Makkelijk Twitterinfo opvragen: het kan sinds kort met Yahoos YQL (Yahoo Query Language). Yahoo voegt een nieuwe tool toe aan zijn YQL-bibliotheken om verschillende webontwikkelaars tegemoet te komen.

Met de nieuwe set tabellen kunnen ontwikkelaars gemakkelijk info opvragen en posten. Een simpele query om alle info van een gebruiker op te vragen, ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

SELECT * FROM twitter.status WHERE id=’8036408424′;

Het leuke hieraan is dat je specifieke info van een gebruiker kan opvragen. Dat kan de huidige API niet, of toch niet efficiënt.

Statusupdates posten is iets ingewikkelder. Je moet niet alleen de zogenaamde oauth-key voorzien, je hebt ook twee geheime sleutels nodig die afhankelijk zijn per gebruiker. Je kunt dus niet zomaar voor iedereen dingen op Twitter zetten. Een statusupdate toevoegen doe je zo:

INSERT INTO twitter.status (status, oauth_consumer_key, oauth_consumer_secret, oauth_token, oauth_token_secret) VALUES (‘tweeting from yql!’, ‘@your_consumer_key’, ‘@your_consumer_secret’, ‘@your_access_token’, ‘@your_access_secret’);

Universeel platform
Deze nieuwe taal plaatst Yahoo boven Facebook, dat zijn eigen FQL ontwierp. YQL belooft namelijk niet alleen data van Twitter te kunnen halen. Yahoo heeft een database vol communitytabellen, die dienst doen wanneer een webdienst geen specifieke API aanbiedt. De internetgemeenschap kan zelf tabellen aanmaken naar Yahoos voorbeeld.

Op die manier kan een ontwikkelaar toch toegang tot een dienst krijgen, via een gemakkelijke SQL-interface.

Yahoo lijkt met zijn API-die-alle-API’s-aankan een revolutie te ontketenen. Een platform dat een standaard hanteert voor alle webdiensten en hun data is erg handig voor veel webontwikkelaars.

Experimenteren kan: neem een kijkje op Yahoos Developer Network-blog en probeer YQL online uit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business