AMD toonde gisteren z’n eerste hybride-ontwerp Llano aan het brede publiek. Dat deed het bedrijf op ISSCC 2010, een conferentie voor chipmakers. Het ontwerp bevat zowel een GPU (grafische processor) als een normale CPU. De nieuwe technologie is bestemd voor de laptopmarkt. AMD gaat hiermee rechtstreeks de concurrentie aan met sectorgenoot Intel. Wie op dit […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!AMD toonde gisteren z’n eerste hybride-ontwerp Llano aan het brede publiek. Dat deed het bedrijf op ISSCC 2010, een conferentie voor chipmakers. Het ontwerp bevat zowel een GPU (grafische processor) als een normale CPU. De nieuwe technologie is bestemd voor de laptopmarkt. AMD gaat hiermee rechtstreeks de concurrentie aan met sectorgenoot Intel.

Wie op dit moment goede graphics en tegelijk een aanvaardbare batterijduur wil, heeft weinig andere keuze dan voor Intel en Nvidia te gaan. Daar wil AMD verandering in brengen. Graphics en een processor op een kleine chip, die dan ook nog eens minder energie verbruikt, dat klinkt als muziek in de oren voor mobiele gamers en mensen die een laptop gebruiken voor grafisch en audiovisueel werk.

De nieuwe chips komen echter pas uit in 2011 en er kan nog zeer veel veranderen tegen die tijd. Het succes van AMD’s nieuwe technologie zal vooral afhangen van de resultaten in de praktijk.

APU
AMD noemt het nieuwe ontwerp een APU, of application processor unit. De GPU is compatibel met DirectX 11 en de CPU bevat vier processorkernen. Dit alles past op een 32 nm-chip. Voorlopig zijn er nog geen details bekend over de GPU.

Van de CPU weten we al dat AMD hiervoor de Stars-kern gebruikt die het momenteel aanbiedt in zijn 45 nm-chip. Elke kern heeft iets minder dan 35 miljoen transistors en werkt tussen 2 en 3 GHz. De nieuwe kern is ook iets energiezuiniger en gebruikt tussen de 2,5 en 25 watt.