Swift: geen Europese bankgegevens naar VS

Swift wil geen Europese bankgegevens overmaken aan de VS. Het Belgische bedrijf dat internationaal betalingsverkeer regelt, weigert een akkoord hierover na te leven zolang het Europees Parlement dit niet heeft goedgekeurd.

Normaal ging die uitwisseling op 1 februari weer van start voor negen maanden. Maar een woordvoerder van Swift verklaart tegenover de Duitse krant Handelsblatt dat het bedrijf wacht op de goedkeuring door het Europees Parlement op 10 februari. “Zolang het EU-parlement de overeekomst niet heeft goedgekeurd, zal ze niet in werking treden”, klinkt het.

De kans dat het parlement dit zal goedkeuren is echter klein. Zo wil onder meer de EVP, de grootste Europese fractie, de regeling van de EU-ministers afkeuren.

Verhuisd naar Europa
Swift behandelt internationaal betalingsverkeer tussen ongeveer negenduizend banken, goed voor meer dan vijftien miljoen transacties per dag. In het verleden stonden de servers van het bedrijf in de VS. Daardoor had de Amerikaanse overheid toegang tot de gegevens. Die werden zo geanalyseerd om terrorisme op te sporen.

Intussen zijn de servers naar Europa verhuisd, waardoor de VS niet langer toegang heeft tot de gegevens. Daarom besloten de Europese ministers van binnenlandse zaken in november een speciale regeling op te stellen waarbij de VS negen maanden lang de toestemming krijgt om de gegevens in te kijken. Maar zolang het Europees Parlement dit niet goedkeurt, weigert Swift financiële gegevens aan de VS door te geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business