De wereld heeft een nieuw verdrag nodig om cybercriminaliteit te bestrijden. Dat vindt de topman van het communicatie- en technologieagentschap van de Verenigde Naties. Wanneer wordt een cyberaanval gezien als een oorlogsverklaring? Over die vraag moeten staten zich nu gaan bezinnen, zegt Hamadoun Toure, secretaris-generaal van de International Telecommunication Union op het Wereld Economisch Forum. […]

Advertentie

De wereld heeft een nieuw verdrag nodig om cybercriminaliteit te bestrijden. Dat vindt de topman van het communicatie- en technologieagentschap van de Verenigde Naties.

Wanneer wordt een cyberaanval gezien als een oorlogsverklaring? Over die vraag moeten staten zich nu gaan bezinnen, zegt Hamadoun Toure, secretaris-generaal van de International Telecommunication Union op het Wereld Economisch Forum.

Cyberconflicten worden steeds waarschijnlijker volgens Toure. Het recentste voorbeeld in die richting is de Chinese aanval op Google.

De oplossing is een nieuw verdrag, denkt de topman van het ITU. Landen beloven in dat verdrag dat ze nooit de eerste cyberaanval zullen plegen op een andere natie. De overeenkomst zou eruit gaan zien als een vredesverdrag nog voor de oorlog is losgebarsten.

Erger dan tsunami
Cyberaanvallen kunnen een catastrofale impact hebben, nog erger dan een tsunami bijvoorbeeld. Een aanval op het elektriciteitsnet zou bijvoorbeeld voor een totale ontreddering kunnen zorgen.

Susan Collins, een republikeinse senator in de VS, is ervan overtuigd dat een cyberaanval op een oorlogsdaad lijkt. Als iemand bommen op het elektriciteitsnet gooit, is dat wel degelijk een oorlogsdaad. Amerika overweegt nu om een soortgelijke, verfijnde aanval met computers ook zo te bekijken.

Microsoft wil internetpolitie
Craig Mundie, Microsofts topman voor onderzoek en strategie, heeft wel zijn reserves. Volgens hem zijn er minstens tien landen in staat om een cyberaanval op te zetten. En allemaal kunnen ze doen alsof de aanval van elders komt.

Kortom, er is behoefte aan een internetpolitie die fraude, spionage en de verspreiding van virussen aanpakt. Er moet een soort wereldgezondheidsorganisatie komen voor het internet, vindt Mundie.

Een ander ideetje van hem is een rijbewijs voor het internet: “Als je met een auto wilt rijden, moet je een bewijs hebben dat je kunt rijden. En de auto moet een controle doorstaan die aantoont dat hij rijwaardig is. Je hebt ook een verzekering nodig."

Advertentie