De Belgische vakbonden vragen aan de Vlaamse regering om in te grijpen tegen de intentie van HP om jobs te delokaliseren naar bijvoorbeeld Polen. De Vlaamse overheid is een van de grootste HP-klanten. In het contract dat de Vlaamse overheid eind 2007 afsloot met een alliantie van Telindus (nu Belgacom) en EDS (nu HP), stonden […]

Advertentie

De Belgische vakbonden vragen aan de Vlaamse regering om in te grijpen tegen de intentie van HP om jobs te delokaliseren naar bijvoorbeeld Polen. De Vlaamse overheid is een van de grootste HP-klanten.

In het contract dat de Vlaamse overheid eind 2007 afsloot met een alliantie van Telindus (nu Belgacom) en EDS (nu HP), stonden garanties over de plaats van uitvoering van het contract. Daardoor zou het werk hier blijven.

De bonden hebben lucht gekregen van plannen om een deel van het werk elders in de wereld te laten uitvoeren. Er zouden al akkoorden zijn met technici.

Grote klant
Van alle jobs die HP wil schrappen, staat 16 tot 33 procent rechtstreeks in verband met de Vlaamse overheid. De bonden hopen dus dat de Vlaamse overheid ervoor streeft om die jobs hier te houden.

En de bonden waarschuwen: het geld dat de overheid kan besparen met een delokalisatie van haar IT-taken, kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben. De besparing zou niet opwegen tegen de verloren belastingen, RSZ en uitbetaalde werkloosheidsuitkeringen.

Gesprek tussen werknemers en Kris Peeters
“De minister-president zegt al maanden te lobbyen bij allerhande multinationals voor het behoud van jobs (DHL, Opel…) in Vlaanderen. De opdracht in dit dossier is veel eenvoudiger: hou voet bij stuk en zeg neen tegen de offshoring. Hier telt alleen de eigen verantwoordelijkheid”, zo staat in het persbericht van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

De werknemers van HP vragen al twee weken om ontvangen te worden door minister-president Kris Peeters om te praten. Ze hopen dat de uitnodiging er toch nog eens komt.

 

Advertentie