Nieuws

30 procent Belgen heeft geen computer

Uit de jaarlijkse ICT-enquête naar computer- en internetgebruik blijkt dat 71 procent van de Belgen over een pc beschikt en 67 procent toegang heeft tot internet. Daarmee blijft België middelmatig scoren ten opzichte van de buurlanden.

Aan 6.400 Belgen tussen 16 en 75 jaar werd gevraagd of ze een computer hebben en of ze regelmatig surfen op het net. 71 procent van de huishoudens heeft een computer in huis. Dat is slechts 1 procent meer dan in 2008, een stijging waarvoor Wallonië en Brussel verantwoordelijk zijn. Desondanks blijft Vlaanderen koploper. Daar beschikt driekwart van de huishoudens over een computer.

Internet
Het internetgebruik blijkt sterk leeftijdsgebonden. Hoe jonger, hoe meer iemand surft. Zo’n driekwart van de jongeren tot 34 jaar surft dagelijks, tegenover slechts een kwart van de ouderen tussen 65 en 75 jaar.

[related_article id=”152275″]

Wat de toegang tot internet betreft, is België een middenmoter. In Nederland en Duitsland kan respectievelijk 90 en 74 procent van de bevolking op het net. In België is dit een magere 67 procent; nog onder het Europese gemiddelde van 68 procent.

Webwinkel
Lichtpuntje in de onderzoeksresultaten is de toename en groeiende populariteit van webshops. Een kwart van de respondenten kocht iets online tijdens de laatste drie maanden voor de enquête. Dit is een stijging van 78,5 procent ten opzichte van 2008. In vergelijking met buurlanden blijft België echter achterlopen.

Plan van de minister
De ICT-achterstand in België baart minister van ICT Van Quickenborne zorgen. Om meer ouderen op het net te krijgen en de groei van e-commerce te stimuleren voert hij zijn Digitaal Actieplan 2010-2015 uit. Onderdeel hiervan is het in 2009 gelanceerde Start2surf-programma
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business