XenServer, ESXi en Hyper-V Server zijn gratis versies van de grootste spelers op de servervirtualisatiemarkt. Hyper-V R2 is de laatste telg uit het Microsoftkamp. Amper een jaar na de eerste versie bevat het softwarepakket behoorlijk uitgebreide extra features. Als we servervirtualisatie indelen in drie scenario’s of doelen zou het eerste zijn: serverconsolidatie. Dus virtualisatie met […]

Advertentie

XenServer, ESXi en Hyper-V Server zijn gratis versies van de grootste spelers op de servervirtualisatiemarkt. Hyper-V R2 is de laatste telg uit het Microsoftkamp. Amper een jaar na de eerste versie bevat het softwarepakket behoorlijk uitgebreide extra features.

Als we servervirtualisatie indelen in drie scenario’s of doelen zou het eerste zijn: serverconsolidatie. Dus virtualisatie met als enige doel het aantal fysieke machines te verminderen. Een volgende stap is dan het flexibele datacenter. Hier passen de features High Availability (HA) en Live Migration en VMotion (voor planned downtime) in.

De meest geavanceerde stap is het dynamische datacenter of private cloud, waar virtuele machines dynamisch verschuiven van de ene naar de andere fysieke machine.

 

Hyper-V overstijgt niveau 1
Terwijl de gratis producten XenServer 5.5 en ESXi 4 blijven steken in het eerste scenario van basic virtualisatie, komt er een gratis oplossing uit een compleet onverwachte hoek: Microsoft.

Hyper-V Server 2008 R2 biedt opties als Host Clustering en Live Migration. En dit zonder in te boeten aan stabiliteit en complexiteit.

Wat stelt virtualisatie met Hyper-V R2 voor?

Er zijn een paar features in bovenstaande tabel die ontbreken in het gratis Hyper-V pakket, maar dit hoeft niet meteen een groot gemis te zijn. Zo is Hyper-V Server in feite een Windows Core-versie waar slechts één zogenaamde Server Role op aanwezig is. Andere Server Roles zijn niet mogelijk en een lokale grafische interface ontbreekt, maar voor een hypervisor is dit eerder een zegen dan een vloek. XenServer noch ESXi heeft een lokale interface omdat dit een nodeloze last boven op de hypervisor is.

Echter, net zoals zijn concurrenten heeft ook Microsoft gratis beheertools ter beschikking. Onder Windows Server 2008 (de gewone versie of R2) zijn deze te installeren als optionele feature. Voor Vista en Windows 7 zijn de zogenaamde Remote Server Administration Tools gratis te bekomen.

Addertjes onder het Microsoftgras?
Het gras bij Microsoft is dan wel groen, maar zitten er ook addertjes onder? Wel, de hardwarevereisten van Hyper-V zijn iets hoger dan die van andere oplossingen. Zo is een systeem met Intel-VT of AMD-V vereist. Dit komt er in de praktijk op neer dat servers ouder dan pakweg drie jaar niet in aanmerking komen.

Ook kun je niet beginnen aan clustering of live migratie zonder een vorm van gedeelde opslag. Voor Hyper-V is de keuze beperkt tot een SAN (FC of iSCSI).

Verder werkt een Windows Failover Cluster binnen een Windowsdomein. Wat betekent dat zonder een domeincontroller geen cluster mogelijk is. Let er dus ook op dat de managementmachine zich in dit domein bevindt. Zowel domeincontroller als managementmachine mag echter virtueel draaien, zodat de eerste virtualisatie-ervaring niet lang op zich zal laten wachten.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat deze addertjes al bij al sterk meevallen, zeker als daar de noemer Microsoft boven staat. Als virtualisatie op uw agenda staat, is de kans groot dat een Windowsdomein reeds aanwezig is en dat een SAN op zijn minst op diezelfde agenda staat.

 

Ondersteuning gasten erbarmelijk
Pas als we Hyper-V Server 2008 R2 rechtstreeks gaan vergelijken met zijn concurrenten, komen de echte nadelen naar boven. De ondersteuning van gastbesturingssystemen is bijvoorbeeld nog steeds erbarmelijk. Naast de meest recente Windowsvarianten worden enkel Suse Linux Enterprise Server 10 of 11 (x86 & x64) en Red Hat Enterprise Linux 5.2 & 5.3 (x86 & x64) vernoemd. Voor RHEL bestaan echter nog geen Linux Components (guest driver tools). Via emulatie is het wel mogelijk om zowat alle Linuxdistributies te installeren.

Verder ontbreken relatief simpel te implementeren features als het klonen van VM’s of het aanmaken van templates, zelfs in de gewone Windows 2008 waar Hyper-V als Server Role te installeren is. Deze features zijn slechts beschikbaar bij het gebruik van een betalende managementsuite als System Center Virtual Machine Manager of Operations Manager. Deze twee pakketten samen maken trouwens van dit flexibel datacenter een echt dynamisch datacenter.

Verrassend genoeg heeft het gratis Hyper-V R2-platform standaard al een enorm potentieel. Bedrijven die voornamelijk met Windows werken kunnen op een goedkope manier vlot ervaringen opdoen en krijgen een heel goed idee welk potentieel servervirtualisatie bezit.
 

Tijl Deneut specialiseerde zich in data center technologie met een focus op Storage Area Networks (SAN), netwerken en server virtualisatie. Hij geeft o.a. cursussen i.s.m. VOKA omtrent virtualisatie-optimalisatie aan een breed KMO publiek. In 2008 studeerde hij af als Master Informatie & Communicatietechnieken aan HOWEST.