De VS verwacht van China een grondig onderzoek naar de recente cyberaanvallen op Google. China vindt uitspraken van Clinton hierover schadelijk voor de relatie tussen de twee landen. Google zegt dat Chinese hackers op 12 januari probeerden in te breken in Google-mailadressen van Chinese mensenrechtenactivisten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, vraagt nu […]

Advertentie

De VS verwacht van China een grondig onderzoek naar de recente cyberaanvallen op Google. China vindt uitspraken van Clinton hierover schadelijk voor de relatie tussen de twee landen.

Google zegt dat Chinese hackers op 12 januari probeerden in te breken in Google-mailadressen van Chinese mensenrechtenactivisten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, vraagt nu van China een grondig en transparant onderzoek naar die beschuldiging van Google. Ze deed dat in een toespraak over vrijheid op het web. Volgens haar is die vrijheid een "belangrijk gereedschap om democratie te bevorderen".

“Landen die de vrije toegang tot informatie beperken of de basisrechten van internetgebruikers schenden, riskeren zichzelf af te sluiten van de vooruitgang van de volgende eeuw”, zegt Clinton. De Amerikaanse minister noemt China samen met Tunesië en Oezbekistan als landen die hun internetcensuur hebben opgevoerd. Clinton waarschuwt voor een nieuw informatiegordijn dat zou kunnen neerdalen over delen van de wereld. Een verwijzing naar het IJzeren Gordijn uit de Koude Oorlog.

“Landen of individuen die cyberaanvallen plegen, zouden de gevolgen daarvan moeten dragen. In een wereld waar iedereen met iedereen verbonden is, kan een aanval op het netwerk van één land een aanval op allen zijn.” Volgens Clinton mogen bedrijven niet meewerken aan politiek gemotiveerde censuur.

China reageert gepikeerd
Clintons uitspraken schaden de relaties tussen China en de Verenigde Staten. Dat stelt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

“We verzetten ons hevig tegen die verklaringen en daden die ingaan tegen de feiten, en die schadelijk zijn voor de Chinees-Amerikaanse betrekkingen”, verklaart de woordvoerder van het ministerie in een communiqué. ‘We verzoeken de VS dringend om de feiten te respecteren en te stoppen zogenaamde internetvrijheid te gebruiken om ongegronde aanklachten tegen China te uiten.”

China bevordert het gebruik van internet voor commerciële doeleinden, maar censureert alle inhoud die het pornografisch, antisocialistisch of politiek subversief acht. Na etnische rellen in Xinjiang vorige zomer werd daar de gehele toegang tot internet afgesloten. Pas sinds kort is er in de regio weer mondjesmaat toegang tot het web.

Controle over internet wordt in China als een cruciale manier gezien om de staatsveiligheid te waarborgen. Het is dan ook niet te verwachten dat Beijing toegevingen zal doen tegenover de VS.