Nieuws

Bing wist privégegevens na zes maanden

Microsoft gaat gegevens over gebruikers van de zoekmachine Bing na zes maanden vernietigen. De maatregel komt er onder Europese druk.

Zes maanden na elke zoekopdracht gaat Microsoft het IP-adres weghalen uit zijn databank van zoekopdrachten. Met cookies blijft de gebruiker nog anderhalf jaar identificeerbaar. Wat er met de zoektermen zelf gebeurt, wordt niet verteld.

Ergens in het komende anderhalf jaar gaat Microsoft de wijziging in het privacybeleid doorvoeren. En daarbij zijn niet alleen de Europeanen gebaat, want Microsoft gaat de gegevens van zijn gebruikers overal ter wereld verwijderen na zes maanden.

Gênante details van AOL
Zoekmachines houden gegevens bij van de surfers. Soms gebeurt dat anoniem, gekoppeld aan het IP-adres, maar bijvoorbeeld bij Google kan dat ook aan het Gmail-gebruikersprofiel gelinkt worden.

Dat de ook anonieme gegevens van een zoekmachine een gevaar kunnen zijn voor de privacy bewees AOL in augustus van 2006. Een groot aantal zoekresultaten lekte uit. Wie zijn eigen naam op het internet opzocht, kon gemakkelijk geïdentificeerd worden.

Ook de anderen?
In een reactie aan de Amerikaanse krant New York Times gaf Google geen enkele aanwijzing dat het zich zal schikken naar de Europese verzoeken. Het bedrijf zei dat met anonimisering na negen maanden een perfecte balans gevonden is tussen privacy en de verfijning van zoekopdrachten.

Yahoo gaat de gegevens na negentig dagen verwijderen. Tenzij de politie hen vraagt om de gegevens bij te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business