Forrester publiceerde recent zijn rapport ‘The Top Five Changes For Application Development in 2010’. Een vrijgeleide naar chaos? Een kritische noot lijkt me hier gepast. ”Embrace cloud as an emerging platform.” Cloud Computing is één van de belangrijkste trends. Toch is het nog te vroeg om ontwikkelaars nu al de cloud in te duwen. Ik […]


Forrester publiceerde recent zijn rapport ‘The Top Five Changes For Application Development in 2010’. Een vrijgeleide naar chaos? Een kritische noot lijkt me hier gepast.

”Embrace cloud as an emerging platform.” Cloud Computing is één van de belangrijkste trends. Toch is het nog te vroeg om ontwikkelaars nu al de cloud in te duwen. Ik raad elke CIO aan om een cloud-studiegroep samen te stellen, bestaande uit Operations, Development, Analyse én Business. Pas dan kan er gedacht worden aan een graduele invoer van Cloud Computing.

"Find your own inner startup." Lees: doe niets wat niet nodig is. Focus op het essentiële, ga voor kwaliteit, laat geen ruimte voor misstappen, denk na en reageer pas nadien, wees flexibel binnen een architectuurkader, hou je aan discipline en geen cashburn. Dit lijken me basisregels waar niet alleen development, maar evenzeer de ganse ICT-organisatie én de business zich moeten achter scharen.


Continue efficiëntieverbetering
“Favor flexibility and cost over platform loyalty." Gebruik dus die technologiën die snel tot resultaat leiden. Hier heb ik een groot probleem mee. Men vergeet de technologiechaos die men zo vaak creëert, het elkaar in de weg zitten van versies van verschillende frameworks en de impact die dit uiteindelijk heeft op operaties of softwarebeheer. Openheid ten opzichte van continue efficiëntieverbetering, daar gaan we voor! Een checklist die bepaalt of en wanneer er kan afgeweken worden van standaarden is nodig.

“Become passionate about user experience." User experience is nog te vaak data entry-gericht en te weinig taakgericht. Het vraagt andere vormen van interactie. Specialisatie is nodig, zowel naar ‘experience’ en analyse als naar implementatie toe. Het is niet alleen de ontwikkelaar die hier de verantwoordelijkheid mag nemen.

"Find and coach your talent." Dit moet je zeker consequent doen. Ga op zoek naar die mensen die het waard zijn om in te investeren. Het werkt ook in de andere richting: wat te doen met de anderen? Welk talent hebben we nodig? “Coach Your Talent” en wat met de anderen?