Nieuws

Ophcrack Live 3.3.1

Je start vrolijk Windows op, maar je kunt je niet meer aanmelden. Want je bent je wachtwoord vergeten. Ook dat van het administratoraccount dat je bij de installatie had aangemaakt.

Je gegevens zijn nog niet verloren – laat een Ubuntu live-cd de brand maar blussen – maar het was natuurlijk wél handig als je het wachtwoord van de accounts weer kon achterhalen. Dat is een kolfje naar de hand van Ophcrack.

Deze tool vind je in verschillende varianten, waaronder als ISO-bestand dat je dus eerst naar een live-cd moet zien te branden: eentje voor XP en eentje voor Vista. Je kunt hier echter ook terecht voor een desktopvariant, waarbij de download in eerste instantie veel kleiner is dan de ISO-bestanden (circa 5 MB versus 400 à 500 MB).

Dat komt doordat de live-cd’s standaard enkele flink uit de kluiten gewassen rainbow tables bevatten, collecties met potentiële wachtwoorden en bijhorende hashes. Deze tabellen moet je bij de desktopversie echter nog na-installeren en dat kost je alweer enkele honderden megabytes extra. Tja, kraken kost nu eenmaal ruimte.

De live-cd’s zijn op Ubuntu gebaseerd, maar dat hoeft je geenszins af te schrikken. Veel meer dan opstarten en afwachten tot wanneer het wachtwoord gevonden is hoef je niet te doen. En bij iets complexere wachtwoorden zul je al snel ondervinden dat kraken veel tijd en ruimte kan kosten.

Door de aard van het programma is het overigens best mogelijk dat je virusscanner alarm slaat, maar dat is niet onlogisch als je een wachtwoordkraker op je computer zet.

Op de site van Ophcrack kun je zelf kiezen welke versie van het programma je binnenhaalt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business