Nieuws

Essentiële beveiligingsuitbreidingen voor Firefox

Als je op het internet surft, bestaat de kans dat je op malware stuit. Dat risico kun je nooit helemaal tot nul herleiden. Je hebt verschillende beveiligingslaagjes nodig om virussen en trojans op een veilige afstand te houden – en hoe meer laagjes, hoe beter. Een nadeel is wel dat je browser met elke extra beveiligingslaag iets trager gaat werken.

De nieuwste versies van alle populaire browsers leggen steevast extra klemtonen op de verbeterde veiligheidsaspecten. Over welke browser het veiligst is, doen we even geen uitspraken. Maar door de overvloed aan add-ons is Firefox zonder twijfel het makkelijkst uit te breiden.

Linkcheckers waarschuwen bij zoekresultaten
Zoekresultaten zijn niet altijd makkelijk te vertrouwen, zelfs al ziet de URL er bekend uit. Phishers zijn erg bedreven in het aanbieden van valse links die er ongevaarlijk uitzien. Linkcheckers geven een indicatie van de betrouwbaarheid van sites voor je op de link klikt.

Sommige programma’s, zoals de McAfee Siteadvisor, geven hun goed- of afkeuring op basis van onderzoek van het moederbedrijf. Web of Trust (WOT) baseert zijn aanbevelingen op de bevindingen van een heel netwerk van vrijwilligers. En Linkextend is een aggregator die de analyses van acht verschillende linkcheckdiensten combineert.

Deze aanbevelingen kunnen zeker wel handig zijn, maar je mag er niet blindelings op vertrouwen. Sites die pakweg downloads van systeemtools aanbieden, kunnen mogelijk als gevaarlijk bestempeld worden omdat ze software hosten die aan het besturingssysteem morrelt.

De trackers tracken
Veel websites gebruiken software om jouw activiteiten op hun sites bij te houden, maar weet jij welke software dat precies is? Met de add-on Ghostery zie je de namen van de trackers meteen tevoorschijn komen, en kun je ze ineens ook blokkeren.

Versleuteling
Wanneer je een beveiligde webpagina opent, zie je een slotje in de rechter benedenhoek van Firefox (en een URL die doorgaans begint met ‘https’). Maar er zijn meerdere vormen van encryptie, en het kan handig zijn om te weten welk type een site gebruikt, en hoe sterk de versleuteling is. En dat is precies wat Cipherfox doet.

Wachtwoordbeheer
Firefox heeft wel een ingebouwde wachtwoordbeheerder, waarmee je een hoofdwachtwoord kunt maken en die wachtwoorden voor specifieke sites onthoudt. Maar als je het beheren van je wachtwoorden serieus wil nemen, moet je Lastpass eens bekijken.

Hiermee kun je je profielen beheren in de ‘kluis’, veilige wachtwoorden genereren, gegevens importeren en exporteren, sneltoetsen toewijzen aan bepaalde acties, en nog veel meer.

Lastpass is ook beschikbaar voor IE, Google Chrome en Apple Safari. Je wachtwoorden worden geback-upt als een beveiligd bestand op de servers van Lastpass, waardoor je al deze wachtwoorden vanaf elke computer kunt opvragen. Wil je dat ook kunnen met je smartphone, dan betaal je 1 dollar per maand voor een Premium-lidmaatschap.

Wie nog andere tips heeft voor security-uitbreidingen voor Firefox, kan die in de reacties achterlaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business