De controversiële bodyscanners die momenteel worden geplaatst in verschillende luchthavens kunnen toch beelden opslaan en versturen. Dat zegt de privacyorganisatie Electronic Privacy Information Center (EPIC). EPIC heeft naar eigen zeggen documenten gekregen van de Amerikaanse transportveiligheidsdienst TSA. Daarin staat dat de toestellen die in de VS worden gebruikt de beelden moeten kunnen opslaan en verzenden […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De controversiële bodyscanners die momenteel worden geplaatst in verschillende luchthavens kunnen toch beelden opslaan en versturen. Dat zegt de privacyorganisatie Electronic Privacy Information Center (EPIC).

EPIC heeft naar eigen zeggen documenten gekregen van de Amerikaanse transportveiligheidsdienst TSA. Daarin staat dat de toestellen die in de VS worden gebruikt de beelden moeten kunnen opslaan en verzenden in “testmodus”.

De meer dan 250 pagina’s zijn verkregen via de zogenaamde Freedom of Information-wet. Ze zijn na te lezen op de EPIC-website. Volgens de privacyorganisatie houdt het Department of Homeland Security (de binnenlandse veiligheidsdienst van de VS) nog meer documenten achter. “Ik denk niet dat de TSA open is geweest tegenover het Amerikaanse publiek over de echte mogelijkheden van deze toestellen.”

"Testmodus werkt niet op luchthaven"
Hoewel het opslaan en verzenden van de scanbeelden alleen in testmodus kan, laat dit wel de technische mogelijkheid toe dat interne werknemers of hackers de apparaten misbruiken. Dat zegt EPIC-directeur Marc Rotenberg tegenover CNN.

De TSA, die de toestellen op Amerikaanse luchthavens gebruikt, zegt in een reactie aan CNN dat het onmogelijk is om de testmodus te gebruiken op de luchthaven. Dit zou enkel kunnen in de testomgeving van TSA.

Maar of hier extra hardware, software of gewoon bepaalde kennis voor nodig is, wordt niet gezegd. De scanners zouden niet op een netwerk zijn aangesloten en ook niet te hacken zijn.