Het Amerikaanse bedrijfje Pong heeft een stralenwerende behuizing voor BlackBerry’s voorgesteld. Hoewel het erg doet denken aan het debacle van Omega Pharma met zijn E-Waves Phone Chip, blijkt dit ding echt te werken. De behuizing ziet eruit als de rubberen jasjes die je rond een iPod of telefoon kunt doen. Maar deze is wel veel […]

Het Amerikaanse bedrijfje Pong heeft een stralenwerende behuizing voor BlackBerry’s voorgesteld. Hoewel het erg doet denken aan het debacle van Omega Pharma met zijn E-Waves Phone Chip, blijkt dit ding echt te werken.

De behuizing ziet eruit als de rubberen jasjes die je rond een iPod of telefoon kunt doen. Maar deze is wel veel duurder, ze kost ongeveer vijftig dollar. De behuizing houdt dan ook zestig procent van de straling tegen. Zij is beschikbaar voor BlackBerry-modellen 8300, 8310, 8320 en 8330.

Straling is nodig
Sceptici kunnen inbrengen dat de straling van een gsm nu net een essentieel onderdeel is van de werking van een draadloze telefoon. En dat was ook bij de E-Waves-chip het probleem: hou straling tegen en de gsm gaat juist sterkere stralen uitsturen om behoorlijk te kunnen werken.

Toch is deze telefoonbehuizing getest in een laboratorium. Zelfs de Amerikaanse toezichthouder op telecom FCC heeft er een certificaat aan gegeven. Het is dus meer dan een zilverpapieren hoedje voor paranoïde lui.

Passieve koppeling van antennes
De technologische verklaring achter de stralenwering is de passieve koppeling van antennes. Normaal gezien straalt een gsm zijn stralen alle richtingen uit, dus ook naar het hoofd van de beller.

Pong heeft een antenne bijgeplaatst op een vastgestelde afstand van die van de gsm. Alleen door zijn aanwezigheid, passief dus, trekt deze extra antenne de energie van de eerste antenne aan. Daardoor worden stralen weggehouden bij de beller.

De behuizing vermindert geen straling, ze richt ze gewoon weg van de beller. Omdat de stralen nu richting gsm-mast gaan, kan de ontvangst zelfs beter zijn.