Nieuws

Google mag geen boeken op internet zetten

Google werd afgelopen vrijdag door een Franse rechter veroordeeld tot het betalen van 300.000 euro schadevergoeding voor het digitaliseren van boeken. Op elke dag dat de teksten toch illegaal op het web beschikbaar blijven, staat een boete van nog eens 10.000 euro. Het bedrijf gaat tegen de uitspraak in beroep.

"Google heeft de auteursrechten geschonden door zonder toestemming van de rechthebbenden boeken integraal te reproduceren en deels ook beschikbaar te stellen voor het publiek", aldus het vonnis.

De rechtszaak was aangespannen door de op twee na grootste uitgever van Frankrijk, La Martinière, dat een tiental uitgeverijen in Frankrijk bezit, maar ook een in Zwitserland en een in de Verenigde Staten.

Digitaliseren zonder toestemming
In de rechtszaak werd La Martinière gesteund door de Franse bond van uitgevers, waar nog eens ruim vijfhonderd bedrijven bij zijn aangesloten.

Google is al enkele jaren aan het werken aan een ‘universele digitale bibliotheek’. Miljoenen boeken uit de hele wereld worden gescand en integraal online gezet.

Daarover zijn verschillende overeenkomsten getekend met Amerikaanse bibliotheken. Maar het internetbedrijf digitaliseert ook boeken van bedrijven en uitgevers die daarvoor geen toestemming gaven. Van die boeken worden alleen delen beschikbaar gesteld op het internet.

"De werkwijze van Google is illegaal, gevaarlijk en schadelijk voor de uitgevers", aldus advocaat Yann Colin van La Martinière, dat als eerste bedrijf ter wereld een rechtszaak begon om het bedrijf hiervoor aan te klagen.

Recht op informatie
De Amerikanen betwisten dat ze illegaal handelen. "Wij ontkennen niet dat de Franse uitgever de rechten bezit op de papieren uitgaven, maar het is nooit bewezen dat die ook de rechten bezit op de digitale versies", aldus Google-advocate Alexandra Neri.

Het bedrijf beroept zich op het recht op informatie. "Stel je een kind voor in een dorp zonder bibliotheek in de buurt. Als het iets meer wil weten over de zeventiende eeuw, zal het op Google gaan zoeken en daar de citaten uit die boeken vinden. Dat kind kan zo ook achterhalen in welke bibliotheek de echte boeken te vinden zijn."

Na verschillende juridische procedures besloot Google eerder al om in de Verenigde Staten tot een schikking te komen met schrijvers, uitgevers en publicisten. Daarin wordt voorzien in een compensatie voor de rechthebbende auteurs.

Die overeenkomst geldt alleen voor publicaties in Noord-Amerika, Australië en Groot-Brittannië en moet nog door de rechter worden goedgekeurd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business