Nieuws

Apple spoort lekken op met interne politie

Apple hanteert vrij drastische praktijken om zijn bedrijfsgeheimen te bewaren. Volgens de website Gizmodo heeft het bedrijf een team spionnen dat lekken naar de media opspoort. De praktijken doen denken aan die van een geheime inlichtingendienst.

De beschrijving tart de verbeelding van elk vrij mens. Het zou gaan om het Worldwide Loyalty Team. Een groep ‘mollen’ die zowel in het hoofdkwartier als de winkels van Apple spioneren en rechtstreeks rapporteren aan Steve Jobs en financieel directeur Peter Oppenheimer.

Inval in eigen bedrijf
Het proces dat Gizmodo omschrijft is een soort interne inval. Zodra men een lek vermoedt, komen de zogenaamde special forces binnen. Ze vragen de manager met de meeste anciënniteit om de operatie te coördineren. Alle communicatie naar de werknemers toe verloopt via hem.

Werknemers moeten aan hun bureau blijven en een speciale screensaver aanzetten. Dit moet voorkomen (of verraden) dat er onderling of met de buitenwereld wordt gecommuniceerd. Mobiele telefoons worden afgenomen en onderzocht. Wie op dat moment wil bellen, moet toestemming vragen en het gesprek wordt gevolgd.

Als werknemers een Iphone hebben dan wordt deze geback-upt op een laptop. Dat kan omdat elke werknemer een exemplaar heeft en de telefoons in principe eigendom van Apple zijn.

Contract tot geheimhouding
Het afgeven van de gsm gebeurt echter vrijwillig. Volgens Gizmodo moeten de werknemers wel, omdat ze anders worden ontslagen, of verder worden ondervraagd over de reden van weigering. Tijdens het onderzoek moet je een contract tot geheimhouding tekenen (NDA), ondanks het feit dat je er al een hebt afgesloten om bij Apple te kunnen werken.

Als het spionnenteam daadwerkelijk een klikspaan ontmaskert, dan moet die persoon tot het eind van de dag blijven, om vervolgens onder begeleiding het terrein te verlaten. Volgens de bron van Gizmodo worden ernstige verdachten bedreigd met een rechtszaak.

Het verhaal lijkt te gek om waar te zijn, maar in de commentaren onder het stuk bevestigen voormalige Apple-werknemers dat de praktijken kloppen. Anderen zeggen dan weer dat ze nooit een geheim onderzoeksteam hebben gezien.

Apple zwijgt altijd
Feit blijft wel dat het verhaal perfect past in de sfeer van geheimhouding binnen Apple. Het bedrijf geeft nooit commentaar op gevoelige onderwerpen of productfouten.

Het verhaal van Gizmodo doet ook terugdenken aan de verdachte zelfmoord van Sun Danyong. Deze 25-jarige werknemer van Foxconn raakte een prototype van de Iphone kwijt. Dat was voor het bedrijf (dat de telefoon voor Apple produceert) genoeg voor een huiszoeking. Onbevestigde bronnen beweren dat er daarbij ook fysiek geweld is gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business