Nieuws

Europa informeert over online rechten

Wat zijn de risico’s van het gebruik van netwerksites? Is het wel veilig om foto’s op een website te plaatsen? Dit soort vragen over je rechten op internet beantwoordt Europa op www.eyouguide.eu.

De website informeert burgers over hun rechten tegenover bijvoorbeeld de breedbandprovider, webwinkels en downloadsites. Er staat ook informatie over de bescherming van persoonsgegevens, online en op netwerksites.

De site bevat praktische tips om te zien of een internethandelaar betrouwbaar is. Er wordt ook gewaarschuwd voor de risico’s op het net. Zo legt Europa bijvoorbeeld onverbloemd uit dat er altijd een risico is dat een foto die je online zet misbruikt wordt.

Online rechten onvoldoende bekend
Een site over online rechten is nodig volgens Europa. Uit cijfers blijkt dat 65 procent van de internetgebruikers in de EU niet weet waar ze informatie en advies kunnen krijgen over winkelen in andere EU-landen.

Het vertrouwen in online winkelen is dan ook aan de lage kant. Zo deelde de EU eerder dit jaar mee dat een derde van de consumenten wel zou overwegen om in een ander land online aankopen te doen omdat het goedkoper of beter is. Toch gaat maar zeven procent werkelijk over tot een aankoop.

Site niet nieuw
De website over burgerrechten op het web staat al sinds 5 mei online, maar was alleen beschikbaar in het Engels, Frans, Duits en Bulgaars. Die ietwat vreemde keuze voor de laatste taal is te verklaren door de afkomst van de eurocommissaris voor Consumentenzaken, Meglena Kuneva. Zij is Bulgaarse.

Als de consument duidelijke informatie over zijn rechten krijgt, zal zijn vertrouwen groeien en zal Europa’s interne onlinemarkt zijn volle economische potentieel, goed voor 106 miljard euro aan inkomsten, beter kunnen ontplooien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business