Nieuws

Pc-verkopers niet positief over actie Start2surf

De actie Start2surf@home van de federale overheid kan niet meteen op veel applaus rekenen bij Belgische computerverkopers. Ze vrezen voor kleine marges en ontevreden klanten.

Op de goedkopere modellen uit de reeks heeft de verkoper minder dan 20 euro marge, net voldoende dus om de transportkosten te betalen.

“Als ICT-winkel met een meerwaarde trachten wij onze klanten meer te bieden dan enkel iets te verkopen”, zegt Sven Maes van SMCit. “We geven uitleg, helpen bij problemen, voorinstalleren de toestellen. Dat kost ons geld, dat we met zo’n kleine marge niet terug kunnen verdienen.” Daarom biedt SMCit alleen de duurdere modellen aan.

Hetzelfde geluid horen we bij Mike Veeckmans van Spizzy: “Enkel op de pakketten kan je niet veel marge maken. Er is een kleine marge, vooral met upgrades op de basispakketten kan je extra marge maken of extra verkoop/diensten.”

Vaak wordt een printer, een draagtas of een muis als extra product aangeboden aan de geïnteresseerde. “Een draadloze router zit al in het pakket, en antivirussoftware ook”, zegt Sven Maes. “En dat zijn net de dingen waar we nog iets aan verdienen.”

Begin van klantenbinding
Volgens Mario De Witte van SHS moet de computerverkoper verder kijken dan alleen maar de eenmalige verkoop van een pakket. “Het kan het begin van klantenbinding zijn. Dat moet het hoofddoel zijn.” Dat beaamt Danny Wullaert van Alfa Solutions. “Marge is voor mij niet onmiddellijk het belangrijkste, want een nieuwe klant genereert in de toekomst wel enige opbrengst.

Anderen zijn sceptischer. “Een goedkope pc betekent altijd problemen”, zegt Raphael Neijens van PC-Call. Hij verwacht dat veel van de verkochte toestellen snel defecten zullen vertonen, en dat veel van de pc’s na enkele maanden met virussen te kampen zullen krijgen. “Indien iemand vraagt om een Start2surf-pakket, verkopen we ze voor bijna dezelfde prijs een pc die we zelf bouwen en die van betere kwaliteit is.”

Een soortgelijk commentaar van Julie Adriaens van Brainwaves: “Veel van de computers die de vorige keer via dit systeem zijn verkocht staan ondertussen al afgedankt in een hoekje omdat ze niet krachtig genoeg zijn. Ik heb graag dat de mensen enkele jaren tevreden zijn over hun aankoop. Het is niet leuk om enkele maanden later te moeten zeggen dat de computer die ze hebben gekocht te traag is voor hun noden of wensen.”

Zowat iedere computerverkoper klaagt over het gebrek aan informatie. “We weten amper wat en hoe”, zegt Maes. “We krijgen vragen waar we nauwelijks het antwoord op weten. Dat wekt niet meteen vertrouwen.” Veel verkopers zitten nog met basisvragen: kan het pakket ook zonder internet verkocht worden? Wat mag er allemaal verkocht worden onder het Start2surf-logo?

Zal de actie het gewenste succes hebben? “De actie zal zeker een succes zijn, want minister Q zal nooit slechte cijfers opgeven. Voor zijn eigen eer en glorie moet dit een succes zijn. Van de vorige editie zijn ook nooit echt correcte cijfers vrijgegeven”, zegt Danny Wullaert cynisch.

Michel Berhin van ISI Informatique is er ook zeker van dat deze actie de digitale kloof niet zal dichten: “Dat is geen kwestie van kostprijs, maar van mentaliteit.”

Enkele tips voor de overheid
Danny Wullaert heeft alvast nog enkele tips in petto indien de overheid echt meer mensen online wil krijgen: goedkopere internettarieven zonder een maandelijks abonnement, veel meer focus op opleidingen (“vier uur opleiding is belachelijk weinig voor een hoogtechnologisch instrument als een computer), en een investering in dienstencheques voor het onderhoud van de pc’s die nu verkocht worden.

“Goedkope pc’s zijn er voldoende op de markt, daar moet de staat geen centen aan spenderen. Er zijn de grootketens met goedkope aanbiedingen, er is een uitgebreide tweedehandsmarkt, er zijn de kringloopwinkels, en voor de minstbedeelden kan de overheid eventueel haar afgedankte pc’s verdelen via de OCMW’s… Maar nu krijgen de kopers vanaf het tweede jaar de volle rekening gepresenteerd, en dat is alleen goed voor de Belgacoms en Telenets van deze wereld."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business