Nieuws

Achtergrond: waarover gaat Scarlet vs. Sabam?

De rechtszaak die auteursrechtenorganisatie Sabam in 2004 aanspande tegen internetaanbieder Tiscali, ligt al ver achter ons. Tiscali werd Scarlet en Scarlet werd Belgacom. Maar op juridisch vlak is er in de tussentijd flink wat gedebatteerd over de kwestie, die gaat over illegaal downloaden. Reden genoeg voor een overzicht.

In juni 2004 dreigt Sabam met een klacht tegen de kleine internetprovider Tiscali. De auteursrechtenorganisatie vindt dat de provider zijn klanten de toegang moet ontzeggen tot sites die P2P-software aanbieden. Deze software maakt het uitwisselen van bestanden mogelijk.

Later dat jaar gaat het niet meer over het aanbieden van P2P-software, maar over het blokkeren van P2P-netwerken, of toch de auteursrechtelijk beschermde inhoud daarvan. De rechter moet een expert aanstellen die de mogelijkheden kan onderzoeken. Rond dezelfde tijd wordt Tiscali België overgenomen door het Nederlandse Scarlet.

Vonnis
Het duurt tot juli 2007 tot de rechter concludeert dat Tiscali, en bijgevolg ook Scarlet, illegale downloads via P2P moet blokkeren. De expert van de rechtbank concludeert dat er elf mogelijkheden zijn om P2P-verkeer te filteren of te blokkeren.

Scarlet moet het vonnis naleven op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per dag. De provider gaat wel in beroep. Een van de argumenten is het feit dat enkel Scarlet wordt geviseerd. Volgens Sabam is de rechtszaak een waarschuwing voor andere providers.

Beroep
Belgacom neemt Scarlet begin 2008 over. Pas in november van dat jaar keurt de Raad voor de Mededinging de overname goed. In tegenstelling tot Tiscali behoudt de provider nu wel zijn eigen merknaam. Scarlet wordt de budgetprovider van de Belgacom-groep.

In september 2008, tijdens het proces in beroep, zegt Scarlet dat de voorgestelde filtertechnieken niet werken. Na het testen van de mogelijkheden slaagt de provider er niet in om P2P in real-time correct te filteren. Sabam beseft dat het ongewild verkeerde informatie heeft gegeven aan de rechter. Toch is de auteursrechtenorganisatie van oordeel dat Scarlet harder kon proberen.

Hoorzittingen
Eind november en begin december 2009 zijn er drie hoorzittingen gepland. Naar verwachting zal de rechter begin 2010 een oordeel vellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business