Nieuws

Valse antipiraterijsite verlinkt klikspanen

De site Verneukjebaas.com doet een oproep aan werknemers die hun baas willen verklikken voor softwarepiraterij. Meedoen is echter op eigen risico, want de organisatie achter de site is er juist op uit om de klikspanen zelf aan de schandpaal te nagelen.

Op de site kun je de bedrijfsgegevens invullen, samen met informatie over het type piraterij en om welke software het gaat. In de lijst kunnen piraterijmelders merken aanvinken als Adobe, Bentley, McAfee, Symantec, SAP, Microsoft, Autodesk enzovoorts. Naar eigen zeggen heeft de site momenteel 65 “verneukte bazen”.

Wie zijn bedrijf aangeeft kan zijn naam, e-mail en telefoonnummer achterlaten en expliciet aangeven of hij anoniem wil blijven. Om de hele zaak extra aan te moedigen, belooft de site elke maand een Ipod Nano weg te geven. Met de garantie dat je baas niets te weten komt.

BSA ontkent
Afgaand op de vertegenwoordige softwarebedrijven lijkt dit een nieuwe actie van de Business Software Alliance (BSA). Deze organisatie onderneemt acties tegen de piraterij van zakelijke software. BSA ontkent echter dat het iets met de site te maken heeft.

Even doorzoeken laat echter een heel andere herkomst zien. Zowel Verneukjebaas.com als de Engelstalige variant Ratonyourboss.com staat met een Amerikaans telefoonnummer geregistreerd op een adres in het Portugese Madeira. Gegevens die we terugvinden bij de Whois-informatie van Whosarat.com.

Klikker verklikt
Zoals de naam al aangeeft, is die laatste een site om informanten bekend te maken. Naar eigen zeggen heeft de site 4.758 informanten en 449 agenten in zijn database.

De site toont momenteel drie ‘verklikkers van de week’ met foto op de homepage. Om de rest te bekijken moet je betalen. Wie zijn gegevens als piraterijmelder doorgeeft, heeft dus een grote kans om in de toekomst in de klikspaandatabase van Whosarat.com te verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business