Nieuws

Worm rekruteert Iphones voor botnet

Een tweede virus voor de Iphone laat de populaire smartphones samen een botnet vormen. Daarmee is dit virus gevaarlijker dan zijn voorganger.

De tweede worm voor de Iphone lijkt sterk op de vorige, de Ikee Worm. Maar waar die eerste worm heel onschuldig een foto van Rick Astley toont, is deze tweede worm gevaarlijker, volgens onderzoekers van beveiligingsbedrijf F-Secure.

Litouwen
De worm maakt enkel kans om te draaien op gekraakte Iphones die SSH geïnstalleerd hebben en die het standaard wachtwoord daarvoor niet hebben vervangen. Hij legt contact met een server in Litouwen.

De worm is niet wijdverspreid, denkt F-Secure. Zijn effect is dus te verwaarlozen. Maar hij is in potentie wel schadelijker, want hij kan informatie van de eigenaar stelen.

Iphone genezen
Een Iphone die ten prooi valt aan het virus, is nog te genezen. Een ander beveiligingsbedrijf, Sophos, heeft ontdekt wat het nieuwe SSH-wachtwoord is dat de worm instelt. Dat is ‘ohshit’. Met dat wachtwoord kunnen gebruikers weer inloggen op hun Iphone en het virus verwijderen.

Gebruikers die een Iphone hebben, kunnen zich ook op voorhand wapenen tegen het virus. Eerst en vooral moeten enkel mensen met een gekraakte Iphone zich zorgen maken. Zij kunnen het best even op het internet opzoeken hoe ze hun SSH-wachtwoord kunnen wijzigen.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business