Nieuws

Microsoft helpt kranten die Google blokkeren

Microsoft, eigenaar van zoekmachine Bing, praat met grote mediagroepen over het blokkeren van Google. Bepaalde kranten zouden dan niet meer in de zoekresultaten van Google staan.

Mediamagnaat Rupert Murdoch maakte onlangs duidelijk dat hij de artikels van zijn kranten (onder meer The Wall Street Journal) wil afschermen van zoekmachines. Hij vindt dat die zoekmachines de content stelen waar hij journalisten voor betaalt. Hij gaat geld vragen voor zijn artikels en tegelijk zijn kranten weghalen uit de zoekresultaten van grote zoekmachines.

De Amerikaanse krant Financial Times meldde op zondag dat Microsoft besprekingen is aangegaan met grote mediabedrijven, waaronder die van Murdoch, om Google te schrappen. Volgens bronnen binnen de sector zou Microsoft willen betalen om artikels van de kranten over te nemen.

In het verleden heeft Microsoft al met Murdochs News Corp rond de tafel gezeten over zoekwebsites. Ze hadden in 2008 samen het plan opgevat om Yahoo over te nemen. Maar die overname is er uiteindelijk niet gekomen.

Google krantendoder?
Zoekgigant Google wordt bij veel krantenredacties als parasiet gezien. Het haalt nieuwsverhalen bij andere nieuwssites zonder te betalen, en verkoopt daar advertenties bij. De enige vergoeding die de krantensites krijgen, is een link.

Murdoch wil een einde aan dat systeem en is van plan Google te blokkeren. Dat hij daardoor bezoekers misloopt, is overkomelijk volgens hem. “Liever minder bezoekers die meer betalen”, zo vat hij zijn standpunt samen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business