Nieuws

Marktwaarde Facebook groeit snel

De aandelen van netwerksite Facebook zijn binnen vier maanden 42 procent in waarde gestegen. De waarde van het bedrijf wordt daarmee op meer dan 9,5 miljard dollar geraamd. Analisten denken dat een beursintroductie nabij is.

Waarde plakken op Facebook is moeilijk omdat het bedrijf niet op de beurs verhandeld wordt. Toch gaan er af en toe aandelen van de netwerksite om in onderhandse transacties.

Zo worden de aandelen momenteel verhandeld voor 21 dollar per stuk op Secondmarket, een soort veilingsite waar werknemers van Facebook hun aandelen te koop kunnen aanbieden. Afgelopen juli vonden op de site nog transacties plaats voor 14,77 dollar per stuk. Dat betekent dus dat de aandelen in vier maanden 42 procent duurder zijn geworden.

Op basis van deze prijs van de gewone aandelen is Facebook nu 9,5 miljard dollar waard. Daarnaast circuleren er preferente aandelen, vooral bij durfkapitaalbedrijven die de laatste jaren geld in Facebook hebben geïnvesteerd.

Beursgang
Analisten denken dat de snelle waardestijging van Facebook op de onofficiële markt een beursgang nog dichterbij brengt. Paul Bard, een analist van het Californische beurshuis Renaissance Capital, verwacht dat het bedrijf de komende twaalf tot achttien maanden naar de beurs zal trekken.

De beursintroductie van Facebook kan evenveel interesse opwekken als die van Google in augustus 2004. De internetgroep werd toen gewaardeerd op 23 miljard dollar.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business