Ongeveer 9 maanden nadat Google zijn reseller programma aankondigde voor Google Apps, is in België de eerste geauthoriseerde reseller erkend. Het gaat daarbij niet om een traditionele reseller, maar om een web agency dat Google Apps als een extra dienstverlening voor zijn klanten ziet. Webs Internet Solutions heeft inmiddels al diverse klanten voor Google Apps. […]


Ongeveer 9 maanden nadat Google zijn reseller programma aankondigde voor Google Apps, is in België de eerste geauthoriseerde reseller erkend. Het gaat daarbij niet om een traditionele reseller, maar om een web agency dat Google Apps als een extra dienstverlening voor zijn klanten ziet. Webs Internet Solutions heeft inmiddels al diverse klanten voor Google Apps.

Begin dit jaar introduceerde Google het reseller programma voor Google Apps. Google definieerde toen vier doelgroepen binnen de reseller community die ze als verkopers van Google Apps zagen: systeemintegratoren die vraag krijgen naar cloud toepassingen, traditionele resellers die vertrouwd zijn met Exchange en Lotus, telecom operatoren en Web 2.0 bedrijven die de filosofie van de ‘cloud’ uitdragen. Het Antwerpse Webs Internet Solutions past uitstekend in die categorie.
 
Webs is een internet bedrijf dat zich toelegt op ontwikkeling van websites, met uitlopers naar internet design en internet marketing. Dat Webs reseller geworden is van Google Apps vloeit voort uit de andere activiteiten van het bedrijf, zegt zaakvoerder Pieter Brat. Klanten vragen Webs voor hun site vaak om hosting diensten, en meestal komen daar ook e-mail accounts bij kijken. “In de praktijk hebben we ervaren dat het beheren van mailservers geen eenvoudige zaak is, en ook voor onszelf gingen we op zoek naar een makkelijker oplossing om binnen het bedrijf met elkaar te kunnen samenwerken. Toen we Google Apps onderzochten, waren we onder de indruk van de mogelijkheden van Google Apps, zeker ook op het vlak van collaboration tools.”
 
Webs is niet van plan Google Apps actief te verkopen bij zijn klanten, maar stelt het wel voor als een mogelijkheid. Bovendien gebruikt Webs Google Apps ook om verder op te ontwikkelen en maatwerk toe te voegen, bijvoorbeeld door de toepassingen te integreren met het CMS. “We hebben voor ons eigen bedrijf kennis opgebouwd rond Google Apps, die willen we graag delen met onze klanten. De klanten die Webs al maakte voor Google Apps zijn heel uiteenlopend: een wellness center, bouwbedrijven,… “Meestal gaat het om KMO’s die aan het groeien zijn, die een Exchange server hebben die ze door een externe IT’er laten beheren. “
 
Moet ook de traditionele IT-reseller Google Apps in zijn gamma opnemen? “Je moet het laten afhangen van de klant: wat wil hij? Hoe werkt de klant nu?”. Marge moet de reseller vooral halen uit het aanbieden van extra diensten en maatwerk, niet meteen van de verkoop van het gebruiksrecht, want dat kost maar enkele tientallen dollar per gebruiker per jaar.