Nieuws

Google publiceert broncode Chrome OS

Google heeft een eerste demonstratie gegeven van Chrome OS, hun langverwachte internetbesturingssysteem, en ook de broncode werd vrijgegeven. Op de eerste minilaptops die met dit nieuwe besturingssysteem uitgerust zijn, is het nog een jaartje wachten.

Op een persconferentie in het Google-hoofdkwartier begon adjunct-directeur Sundar Pichai met te zeggen dat het nog een jaar zal duren vooraleer Chrome OS klaar zal zijn. Deze aankondiging kwam er hoofdzakelijk om te zeggen dat het besturingsysteem “volledig open” is en dat Google-programmeurs Chrome OS het komende jaar hand in hand met de openbrongemeenschap verder zullen ontwikkelen.

Het is Google-browser Chrome die aan de basis ligt van Chrome OS, en Pichai benadrukt hoe succesvol die browser afgelopen jaar geweest is: “Momenteel zijn er 40 miljoen mensen die Chrome gebruiken als primaire browser. Binnenkort lanceren we browserextensies en een Mac-versie. De Linux-versie van Chrome staat ook in de steigers, maar daarop is het nog iets langer wachten.”

Dit zijn de trends die er toe geleid hebben dat Google met zijn eigen besturingssysteem op de proppen is gekomen.

Bij Google verwachten ze ook heel veel van HTML5, de nieuwe webstandaard die in volle ontwikkeling is. Hiermee zouden browsers en nieuwe besturingssystemen makkelijker toegang moeten krijgen tot de systeembronnen van een computer, waardoor webapplicaties sneller en vlotter kunnen werken.

Snelheid, eenvoud en veiligheid
Chrome OS focust op drie belangrijke peilers: snelheid, eenvoud en veiligheid. Chrome staat nu al bekend als een van de snelste browsers, en in Chrome OS willen ze die snelheid nog een flink stuk optrekken.

Een computer die draait met Chrome OS, moet een erg eenvoudige computer worden. Elke applicatie in Chrome OS is een webapplicatie. Alles draait in de cloud. Verlies je je netbook of is hij stuk, dan koop je een nieuwe, en je kan meteen weer verder alsof er niets gebeurd is.

“Als gebruikers zelf geen software kunnen installeren, wordt een systeem ineens ook een stuk veiliger”, aldus Pichai. Want niet alleen de programma’s, maar ook de beveiliging zit helemaal in de cloud, waardoor elke computer met Chrome OS een terminal wordt van de cloud-mainframe. Net zoals bij Chrome zal ook Chrome OS voortdurend geüpdatet worden in de achtergrond, zonder dat de gebruiker er iets van merkt.

 En dan is het demotijd. De netbook met Chrome OS start koud op in minder dan zeven seconden. Dat komt doordat Google de bootloader geëlimineerd heeft en de kernel geoptimaliseerd heeft, zodat alle services die normaal met een besturingssysteem mee opstarten pas ingeladen worden wanneer ze nodig zijn.

Geverifieerd opstartproces
Chrome OS hanteert ook een geverifieerd bootproces. Dat wil zeggen dat er verschillende ‘handtekeningen’ of sleutels nodig zijn om te verifiëren of een webapplicatie wel of niet legitiem is. Wanneer Chrome OS malware probeert binnen te halen, kan het op deze manier opgespoord worden en kan het systeem opnieuw opstarten met een schone image – een van de voordelen van al je data in de cloud hebben.

Het uiterlijk van Chrome OS is niet wereldschokkend. Het ziet er in grote lijnen uit zoals de Chrome-browser, zoals verwacht. Adjunct-directeur Sundar Pichai benadrukt wel dat het OS nog een jaar van lancering verwijderd is en dat de interface dus nog niet definitief is.

Bepaalde applicaties zoals een notitieblok of chatvenster worden rechts onderaan in panelen getoond (Google noemt ze ‘mollen’, omdat ze uit het niets ineens opduiken). Plug je een usb-stick in, dan krijg je een bestandsmanager te zien, die doet denken aan de Filefinder van Mac OS.

Maar alles in Chrome OS gebeurt dus online, en de lokale data op de schijf worden alleen maar gebruikt om de cache te versnellen. Alle gegevens worden continu gesynchroniseerd met de cloud.

Wanneer kunnen gebruikers aan de slag met Chrome OS?
“Rond deze tijd volgend jaar zouden er minilaptops met Chrome OS op de markt moeten zijn”, aldus Sundar Pichai. De software heeft specifieke eisen, en die moeten eerst met de hardwarefabrikanten bekeken worden. Zo zal Chrome OS niet werken met harde schijven, maar alleen met solid state drives, en zullen ook niet alle Wifi-kaarten ondersteund worden.

Consumenten zullen Chrome OS niet kunnen downloaden, ze moeten een Chrome OS-toestel aanschaffen. Google bepaalt dus zelf wat de hardwarevereisten voor zijn besturingssysteem zijn, maar het geeft geen verdere details over prijzen – al zullen die niet veel afwijken van de gangbare netbookprijzen.

Ook offline?
Google denkt uiteraard ook na over manieren om Chrome OS nuttig te maken op momenten dat er geen netwerk is. Daarvoor zijn diensten zoals Google Gears zeer geschikt, maar Pichai voegt er aan toe dat het toch een besturingssysteem is dat vooral voor online gebruik ontwikkeld is.

Netbooks met Chrome OS zullen draaien op zowel x86- als ARM-chips. Alle applicaties die voor deze netbooks gemaakt worden, zullen webapplicaties moeten zijn. Google lijkt niet van plan te zijn om native toepassingen rechtstreeks op de processor toe te laten.

Google heeft zelf ook een leuk filmpje gemaakt, om aan het grote publiek uit te leggen wat Chrome OS precies is.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business