Nieuws

Zaak-Bellens zit geblokkeerd

De veertien leden van de raad van toezicht van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) wachten al circa een half jaar op hun herbenoeming. Hun zesjarige mandaat liep voor de zomer af, maar hun herbenoeming of vervanging blijft uit. Met een juridisch vacuüm tot gevolg.

De sanctiecommissie van de CBFA is door het juridisch vacuüm vleugellam. Die commissie, die zetelt als een rechtbank, is belast met belangrijke beslissingen zoals schuld of onschuld in dossiers van handel met voorkennis. Voor gewone zaken geldt het principe van continuïteit van het openbaar ambt, maar dat principe heeft zijn grenzen. Veroordelingen zonder formeel mandaat zouden juridisch kunnen aangevochten worden. Daarom hebben de leden van de sanctiecommissie besloten om niet te beslissen.

Zaak-Bellens
Bij sommige dossiers is er daardoor sprake van besluiteloosheid. Volgens specialisten is dat het geval voor de zaak van Belgacom-topman Didier Bellens. De kwestie van schuld of onschuld over zijn mogelijke handel met voorkennis bij de aanschaf van aandelen Telindus in 2005 blijft onbeslist. Voor andere dossiers voert de auditeur van de CBFA nog verder onderzoek, maar de lijst met dossiers die op een beslissing wachten, kan alleen maar aangroeien.

De auditeur voert bijvoorbeeld momenteel een onderzoek naar het dossier KBC. Daar is de vraag of ex-KBC-topman Remi Vermeiren en baron Piet Van Waeyenberge in de fout zijn gegaan toen ze eerder dit jaar handelden in KBC-aandelen. Beiden ontkennen dat.

De zaak van staatssecretaris Etienne Schouppe (handel in KBC-Ancora) wordt wegens voorrecht van rechtsmacht door raadsheer Antoon Boyen van het hof van beroep in Brussel onderzocht.

Beleid gewijzigd
Bij minister van Financiën Didier Reynders is al aangedrongen op de verlenging van het toezichtmandaat, zodat de sanctiecommissie knopen kan doorhakken. Maar Reynders is daar vooralsnog niet op ingegaan. In de huidige stand van zaken is hij dat ook niet van plan, want ondertussen is beslist dat het vervolgingsbeleid gewijzigd wordt.

De regering besliste afgelopen vrijdag dat in de toekomst andere mensen zullen vonnissen. De sanctiecommissie zal uit de raad van toezicht gelicht worden en zal in de toekomst overwegend bestaan uit magistraten. Er moet een Koninklijk Besluit komen met een lijst van tien namen (zes magistraten en vier niet-magistraten), waaruit gepuurd zal worden om de kamer die zich uitspreekt over een mogelijk misdrijf te bevolken. Twee van die magistraten zullen raadsheren bij de Raad van State zijn, twee anderen bij het Hof van Cassatie.

Concrete namen zijn nog niet bekend. De wet die het principe van de nieuwe sanctie organiseert, moet nog door de Raad van State getoetst worden. Later moet nog een Koninklijk Besluit met namen komen. Specialisten verwachten dat het zeker tot begin volgend jaar zal duren vooraleer het bestraffingsbeleid over handel met voorkennis hervat wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business