Nieuws

Ozzie: volg Microsoft de wolken in

Softwarearchitect Ray Ozzie heeft de wereld aangespoord om de reis naar de cloud met Microsoft te maken. Tijdens de Professional Developers Conference 2009 in Los Angeles lanceerde hij officieel Windows Azure, het cloud-platform van de reus uit Redmond.

Vorig jaar op PDC, een belangrijke conferentie voor ontwikkelaars, maakte de wereld voor het eerst kennis met Windows Azure, een online platform dat Microsoft van softwarebouwer tot dienstverlener bombardeert. Klanten brengen hun data volledig onder bij Microsoft en hoeven zich zo geen zorgen te maken over serveronderhoud en updates. Ze bouwen hun webapplicaties vervolgens boven op de Azure-omgeving en betalen op pay-per-use-basis voor hun belasting.

Drie schermen
Tijdens zijn keynotespeech op PDC 2009 spreekt Ozzie over de nieuwe mentaliteit die Microsoft aanneemt met Windows Azure. De Microsoft-man heeft de mond vol over "drie schermen en de cloud", waarmee hij doelt op een telefoon-, televisie- en computerscherm, die vloeiend gesynchroniseerd dezelfde content aanbieden met de hulp van Azure. De van nature desktopgerichte softwarebouwer maakt met de aankondiging zijn stevige draai richting het web compleet.

Microsoft laat met Azure ook voor een deel de ‘alleen voor genodigden’-mentaliteit die het bedrijf zo kenmerkt varen. Ontwikkelaars kunnen binnen Azure applicaties schrijven met, naast .NET 3.5, onder meer de programmeertalen PHP, Native en Eclipse.

Starters tellen
Een hoofdrol is tijdens de introductie weggelegd voor enkele bedrijven die vanaf de lanceringsdag het Azure-platform al gaan gebruiken. Twitter-applicatie Seesmic presenteert een met Silverlight gebouwde desktopvariant. Blogdienst Wordpress legt even later uit dat flexibliteit de motivatie is om over te stappen naar Microsoft.
 

 

Matt Mullenweg, oprichter van Wordpress, noemt de overstap voordelig, omdat bij een plotselinge toestroom van bezoekersaantallen snel de capaciteit kan worden verhoogd en verlaagd. Zo hoeft niet te worden geïnvesteerd in dure, nieuwe servers. "Als je een server koopt, kun je die later niet meer teruggeven. Dat hoeft bij Azure niet", aldus Mullenweg.

Marktplaats
Tegelijk met de lancering introduceert Ozzie veel nieuw gereedschap voor de bouw boven op Azure. Opvallende nieuwkomer daarbij is Dallas, een verzameling speciaal geprepareerde publieke en commerciële databases, die ontwikkelaars snel en eenvoudig kunnen combineren in een nieuwe generatie verrijkte online applicaties. Deze databases zijn te koop via een andere nieuweling: Microsoft Pinpoint, een online marktplaats.

Openheid
Vivek Kundra, chief officer of technology van de Amerikaanse regering, legt via een videoscherm uit hoe initiatieven als Dallas het publiek meer toegang kunnen geven tot openbare informatie. Kundra, die openheid hoog in het vaandel heeft staan, noemt daarbij als voorbeeld de openbaarmaking van gps-satellietsignalen door het Amerikaanse leger en de daaruit voortkomende golf navigatieapparaten die hiervan profiteerden.

Enkele praktische voorbeelden van Dallas zijn al online verschenen, waaronder een Azure-applicatie van het European Environment Agency. Op de kaart van deze Eye on Earth is de gemeten kwaliteit van lucht en water terug te vinden. Een ander voorbeeld is een interactieve atlas van NASA, waar je beelden van de Mars Pathfinder-missie op kunt doorzoeken.

Datacentra
Microsoft heeft voor zijn nieuwe cloud-platform een aantal reusachtige datacentra uit de grond gestampt. De twee Amerikaanse exemplaren zijn al in gebruik, de Aziatische en Europese varianten (in Amsterdam en Dublin) zijn begin januari operationeel.

Valse start
Ozzie verklaart Windows Azure als af, maar dat is niet helemaal waar. Alleen SQL Azure, de volledige SQL-server, zal vanaf deze week beschikbaar zijn. Het eigenlijke platform zal pas wereldwijd begin januari vol van start gaan. Klanten hoeven pas in februari de eerste rekening te verwachten.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business