Nieuws

Microsoft geeft framework vrij

Microsoft gaat het .Net Micro Framework als openbrontechnologie vrijgeven. Dat is een ontwikkelomgeving voor ingebedde kleine computersystemen.

De variant voor embedded systemen zal onder de Apache 2.0-licentie vrijgegeven worden. Daarmee kiest Microsoft voor een echte openbronlicentie, in tegenstelling tot zijn eigen Open Specification Promise. Die laatste belooft gebruik niet te vervolgen, maar is geen echte openbronlicentie.

TCP/IP ontbreekt
Een deel van de broncode geeft Microsoft niet vrij. De TCP/IP-stack en de Cryptography-libraries zitten niet in de broncode. De reden is simpel: Microsoft is geen eigenaar van deze technologie. “Als iemand toegang tot de broncode van de TCP/IP-stack nodig heeft, kunnen ze direct contact opnemen met eigenaar Ebsnet”, schrijft Peter Galli, Microsofts open source community manager, op zijn blog.

Voor de cryptografische bibliotheek liggen de zaken anders. Deze zitten niet in de broncode omdat ze buiten het .NET Micro Framework vallen. Wie toegang nodig heeft tot deze bibliotheken, zal ontdekken dat deze vervangen kunnen worden, volgens Galli.

Microsoft trekt niet terug
Het .NET Micro Framework is nu wel openbronsoftware, maar dat betekent niet dat Microsoft zijn handen ervan aftrekt. Het bedrijf blijft betrokken bij de ontwikkeling, maar doet dit voortaan samen met de openbrongemeenschap. Klanten hebben Microsoft immers gevraagd om betrokken te blijven, om zo fragmentatie te voorkomen.

Microsoft is bezig een gemeenschap te vormen rond het framework. Daarin zit een kernteam van Microsoft zelf en een aantal vrijwillige leden.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business