Windows Mobile, het mobiele besturingssysteem van Microsoft, heeft in één jaar tijd 28 procent van zijn aandeel in de smartphonemarkt verloren. Dat blijkt uit een analyse van Gartner. In het derde kwartaal van 2008 had Windows Mobile 11 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen. Een jaar later is dat aandeel gezakt tot 7,9 procent. […]

Advertentie

Windows Mobile, het mobiele besturingssysteem van Microsoft, heeft in één jaar tijd 28 procent van zijn aandeel in de smartphonemarkt verloren. Dat blijkt uit een analyse van Gartner.

In het derde kwartaal van 2008 had Windows Mobile 11 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen. Een jaar later is dat aandeel gezakt tot 7,9 procent. Het Iphone-aandeel neemt, zoals verwacht, een vlucht van 12,9 naar 17,1 procent.

Ook Research in Motion, de producent van Blackberry-smartphones, weet een groter stuk van de koek in te palmen en gaat van 16 naar 20,8 procent. Symbian, het besturingssysteem dat vooral op Nokia-telefoons draait, zakt van 49,7 naar 44,6 procent.

De nieuwste speler op de markt, het openbronbesturingssysteem Android, speelde in 2008 nog niet mee, maar weet in het derde kwartaal van 2009 toch al een aandeel van 3,9 % te versieren. WebOS van Palm heeft 1,1 %, en andere Linux-gebaseerde mobiele OS’en scoren 4,7 procent.

62 procent open bron in 2012
Gartner-analist Roberta Cozza geeft aan dat het aandeel van Windows Mobile onder druk komt te staan door de introductie van nieuwe platformen: “Aan de ene kant richt de markt zich op open bron. We verwachten dat in 2012 zo’n 62 % van het hele smartphonelandschap uit openbronbesturingssystemen zal bestaan. Aan de andere kant zijn er de meer gesloten platformen van Apple en RIM. Microsoft schippert tussen de twee en zal zich moeten beraden over zijn toekomstplannen.”

Gezien de steile opmars van open bron wordt het voor Microsoft moeilijk om licentiekosten te vragen aan smartphoneproducenten, aldus Cozza: “Windows Mobile handhaaft zich relatief goed in de zakelijke markt, maar tachtig procent van alle smartphone-aankopen wordt gedaan door gewone consumenten.”

Competitiever en gebruiksvriendelijker
Ze voegt er nog aan toe dat “Microsoft in 2010 met Windows Mobile 7 een besturingssysteem moet lanceren dat competitiever en gebruiksvriendelijker is dan de recent gelanceerde versie 6.5. Al hun licentiehouders (HTC, Samsung, Sony Ericsson) zijn volop aan het ontwikkelen met Android, en Palm en Motorola hebben Windows Mobile zelfs volledig de rug toegekeerd."

Advertentie