Nieuws

SPDY-protocol van Google verhoogt internetsnelheid

Google is continu bezig om het web sneller te maken. Ze zijn nu beginnen kijken naar een van de meest fundamentele verbindingen van internet: de communicatie tussen webservers en browsers.

Sinds mensenheugenis is HTTP (hypertext transfer protocol) de standaard die webservers en browsersoftware toelaat om elkaar te begrijpen en de bits en bytes die een server aanbiedt om te zetten naar een webpagina.

Google zoekt nu manieren om dat proces te versnellen, en heeft daarvoor een project in het leven geroepen dat luistert naar de naam SPDY (spreek uit als speedy).

Tot 55 procent sneller
“Het web heeft een lange traditie van experimenteren en optimaliseren, en wij willen de evolutie van websites en browsers verder ondersteunen. De afgelopen maanden is een aantal mensen bij Google aan het experimenteren geweest met nieuwe manieren om servers met browsers te laten praten, en dat heeft geleid tot een webserverprototype en een Chrome-client met SPDY-ondersteuning.” Dat zeggen Mike Belshe en Roberto Peon, softwareontwikkelaars bij Google, in een blogpost.

In testomstandigheden die quasi onmogelijk kunnen gedupliceerd worden in de echte wereld, heeft Google er met SPDY voor kunnen zorgen dat webpagina’s van de grootste sites ter wereld tot 55 procent sneller ingeladen worden.

Belshe en Peon: “We moeten nog heel wat werk verrichten om de prestaties van SPDY buiten ons lab te evalueren. Maar we zijn wel op een punt waar ons kleine ontwikkelteam zijn voordeel zou kunnen doen met de feedback en ondersteuning van de internetgemeenschap.”

Hoe Google SPDY precies gaat uitbrengen, is ook nog niet duidelijk. Wordt het een uitbreiding voor hun eigen Chrome-browser, of introduceren ze het als een standaard voor de hele browsergemeenschap?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business