Nieuws

Chipverkoop breekt records

De verkoop van processors voor de pc doet het goed. In het derde kwartaal van dit jaar steeg het aantal verscheepte chips met 23 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat becijfert marktonderzoeker IDC.

De cijfers bevestigen een eerdere vaststelling van analistenbureau Future Horizons. Volgens IDC werd er voor 7,4 miljard dollar aan chips verkocht in het derde kwartaal, een stijging van veertien procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Volgens IDC zijn deze nieuwe records veelbelovend voor het economisch herstel.

Met 35,7 procent zit de voornaamste groei in mobiele processors, zoals de Intel Atom. Het aantal verkochte desktopchips stijgt met 11,4 procent. Dat verschil ontstaat doordat mobiele chips een stuk goedkoper zijn dan hun (meestal krachtigere) tegenhangers voor de desktops.

Intel domineert
Als we kijken naar marktaandeel, dan valt de dominantie van Intel nog steeds op. Deze chipreus bezit 81,1 procent van de markt wereldwijd. AMD volgt met 18,7 procent, Via Technologies is derde met 0,2 procent.

Geen herstel
Voor het volledige jaar verwacht IDC meer dan driehonderd miljoen verscheepte processors. Dat zou neerkomen op een stijging van 1,5 procent ten opzichte van 2008. Het bedrijf benadrukt wel dat de economie nog niet hersteld is, aangezien het geld vooral uit goedkope processors komt.

IDC is dus voorzichtig voor 2010. De markt groeit vooral dankzij goedkope processors die worden verkocht in landen als China, waar de overheid de aankoop stimuleert. Het is moeilijk in te schatten wanneer deze markt verzadigd raakt, terwijl de Amerikaanse markt nog niet hersteld is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business