Nieuws

Acht vragen die elke IT-afdeling zich moet stellen

Op het jaarlijkse Gartner Symposium/ITxpo in Cannes adviseert Gartners vicepresident Ken McGee bedrijven om hun IT-afdeling grondig te evalueren, nu de economie op het punt staat terug op te leven.

“Dit is een van die zeldzame momenten in de bedrijfswereld waarop de bodem van een recessie bijna is bereikt en net voor de groei weer aantrekt”, aldus Ken McGee. “We kunnen bedrijven alleen maar ten sterkste aanraden om dit unieke moment te gebruiken om de efficiëntie van hun IT-praktijken in vraag te stellen en te beslissen of die praktijken aan verandering toe zijn. Maar ze moeten nú handelen, want als de groei weer inzet, zullen ze het veel te druk hebben en is het te laat om nog te veranderen.”

Lijstje
McGee stelde een lijstje op van elf IT-activiteiten waarin bedrijven een mogelijke verbetering zien. Hij raadt aan om ook steeds de extreme opties te overwegen, om uiteindelijk te kunnen kiezen voor de optie die het best bij de bedrijfsbehoeften aansluit. We selecteren de acht interessantste vragen die een CIO of IT-manager zich moet stellen.

Vraag 1 – Hoe integreert u cloud computing in de modernisering van uw IT-infrastructuur?
Extreme optie: leg eerst uw cloud-strategie vast en beslis dan pas over de budgetten voor de modernisering van uw infrastructuur. Door alles in de context van cloud computing te bekijken en de mogelijkheden die de cloud voor het bedrijf biedt, kunnen managers gerust zijn dat geen investeringen worden gedaan die achteraf onnodig blijken, aldus Gartner.

Vraag 2 – Hoe verbetert u de budgettering?
Extreme optie: ga volledig voor nulbudgetten, en ken budgetten slechts toe op basis van projecten. Waarbij voor elk project expliciet de volgende elementen worden vermeld: (1) projectnaam; (2) manager van de bedrijfseenheid; (3) eenmalige kost voor projectimplementatie (opex en capex); (4) jaarlijks terugkerende kost, en (5) handtekening van een business executive.

Vraag 3 – Hoe wordt u de CEO van IT?
Extreme optie: stel een IT CFO aan, leer hoe contractonderhandelingen moeten verlopen, en leg vast wie contracten met leveranciers mag tekenen.

Al decennia lang hebben IT-managers contracten mogen onderhandelen die in de miljoenen lopen, hoewel ze nooit zijn opgeleid voor onderhandelingstechnieken. Naast deze opleidingen en het aanstellen van een IT CFO adviseert Gartner betere controles op de budgetten om ongeoorloofde aankopen te beperken.

Vraag 4 – Welke IT-informatie moet u de executives meegeven?
Extreme optie: rapporteer de problemen met accounting en aankoop onmiddellijk.

Wie contracten ter handtekening voorlegt aan executives, moet ervoor zorgen dat die transparant en duidelijk zijn. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet aarzelen om disclaimers toe te voegen aan het te tekenen document. In de aard van: “Voor u tekent, dient u te weten dat de prijzen en voorwaarden in dit contract niet zijn bereikt als resultaat van een competitief biedproces.”

Vraag 5 – Wanneer moeten IT’ers de IT-organisatie verlaten?
Volgens Gartner is het essentieel dat nieuwe CIO’s voor de grootste bedrijven ook als managers of executives hebben gewerkt in andere afdelingen dan IT.

IT-managers moeten beslissen wanneer ze aspirant-CIO’s de kans geven om IT te verlaten, met het oog op hun verdere carrière in de organisatie.

Vraag 6 – Kostenbesparing of groei van de business?
Extreme optie: bekijk of u tegelijk kostenbesparende inspanningen en bedrijfsexpansie kunt ondersteunen.

McGee: “Naarmate de bedrijven verder internationaliseren, wordt het in het volgende decennium een steeds grotere en complexere uitdaging om zowel de positieve als de negatieve groei binnen een organisatie te ondersteunen.”

Vraag 7 – Moeten nieuwe CIO’s de bestaande IT-organisatiestructuur opgeven?
Extreme optie: Haal operationele IT uit de IT-afdeling.

CEO’s zoeken nieuwe CIO’s met uitgebreide business- en managementervaring om IT te helpen bij te blijven met de business. Voor de IT-projecten weer met karrenvrachten worden aangedragen, moeten die nieuwe CIO’s beslissen of de traditionele IT-organisatiestructuren hun businessopdracht wel ten volle kunnen ondersteunen.

Vraag 8 – Kunt u één Grote Uitdaging realiseren tegen 2013?
Gartner raadt aan dat de budgetten voor R&D worden vrijgemaakt, met als doel om één grote uitdaging voor de onderneming op het vlak van informatiebeheer/IT te realiseren. Zo bereikt u een maximale impact.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business