Nieuws

Juniper hoopt op voorsprong met nieuwe chips

Netwerkspecialist Juniper brengt een set van vier nieuwe netwerkchips uit. De chips zijn een deel van een hele rits van aankondigingen, waaronder ook het nieuws dat Juniper vanaf nu zijn platform openstelt.

"Het dataverkeer per gebruiker stijgt sneller dan de innovatie van de technologieën om dat allemaal te verwerken, zeker nu we allemaal meer video gebruiken", stelt Kevin Johnson, CEO van Juniper. Volgens hem moet die innovatie, vooral als het gaat om het verbeteren van de verwerkingskracht en capaciteit van het internet, er veel sneller op vooruitgaan. Een van de manieren waarop zijn bedrijf denkt te kunnen helpen, is met de introductie van een set nieuwe chips.

Viertal heet Trio
De set bestaat uit vier chips en luistert naar de ietwat verwarrende naam Trio. Elke set bestaat uit een ‘lookup engine’ (het brein van de pakketwisselaar), een ‘memory engine’ die de kracht moet leveren, een ‘queueing engine’ die de bandbreedte op een fijnmazige manier moet verdelen en, tot slot, een ‘interface engine’.

Nieuw aan de chips is dat ze beschikken over wat Juniper 3D scaling-technologie noemt. Het komt erop neer dat op routers met die technologie zowel bandbreedte, gebruikers als diensten dynamisch geschaald kunnen worden.

"De noden van providers verschillen vaak", weet Kim Perdikou, general manager van de Infrastructure Products Group bij Juniper. "Als ze veel video moeten brengen, hebben ze massa’s bandbreedte nodig voor een beperkt aantal gebruikers, terwijl residentiële netwerken heel veel gebruikers hebben met relatief weinig bandbreedte per gebruiker. Routers met Trio kunnen worden geprogrammeerd zodat een provider ze aan zijn noden kan aanpassen. Hij kan voor een videonetwerk bijvoorbeeld extra resources aan bandbreedte  toewijzen."

Volgens Pradeep Sindhu, CTO en oprichter van Juniper, heeft de chipset met een Input/Output-performance van 604 Gbps de hoogste verwerkingskracht ooit in netwerkchips.

Routers
De chips worden verwerkt in alle routers in Junipers MX-serie. Het nieuwe vlaggenschip van die serie moet de MX960 worden, een router die met 2,6 terabits per seconde twee tot vier keer meer verkeer zou kunnen verwerken dan concurrenten. Ter vergelijking, dat is zo’n 8,5 miljoen Itunes-nummers in een tiende van een seconde. De MX960, zoals veel van Junipers producten, is vooral gericht op providers.

Juniper belooft met zijn nieuwe routers een ROI van 540 procent over vijf jaar. De nieuwe chips zijn daarmee het opvallendste nieuws in een hele rits aankondigingen die Juniper in New York bracht.

Ook opvallend is het nieuws dat Juniper zijn softwareplatform, Junos, openstelt. Het open softwareplatform zal bestaan uit het Junos-besturingssysteem voor netwerkswitches en twee nieuwe pakketten: Junos Space en Junos Pulse.

Daarbij is Space de naam van een nieuw applicatieplatform, waarmee het bedrijf partners hoopt aan te trekken die meer applicaties voor het besturingssysteem kunnen schrijven.

Pulse herbergt een geïntegreerde networkclient. Die zou onder meer netwerkbeheer moeten vereenvoudigen door meerdere netwerken in één console onder te brengen. Junos en Space zijn op dit moment al beschikbaar. Van Space is een gratis testversie te downloaden. Pulse zou in de eerste helft van 2010 moeten uitkomen.

Tot slot is er nog het nieuws dat Juniper vanaf donderdag genoteerd staat op de New Yorkse beurs, de New York Stock Exchange. De vele aankondigingen moeten klanten en analisten ervan overtuigen dat Juniper een plan heeft voor het volgende decennium. Het bedrijf hoopt met die nieuwe visie, en door partnerships met onder meer Dell en IBM, de kloof met Alcatel-Lucent en vooral grote concurrent Cisco te dichten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business