Op Facebook is het voortaan mogelijk om profielen van overleden vrienden een speciale status te geven. Op die manier kan hun pagina blijven bestaan zonder dat er misbruik van gemaakt kan worden. Door de stijgende populariteit van sociale netwerken komt ook de vraag wat er met een online profiel moet gebeuren wanneer iemand overlijdt. Facebook […]

Advertentie

Op Facebook is het voortaan mogelijk om profielen van overleden vrienden een speciale status te geven. Op die manier kan hun pagina blijven bestaan zonder dat er misbruik van gemaakt kan worden.

Door de stijgende populariteit van sociale netwerken komt ook de vraag wat er met een online profiel moet gebeuren wanneer iemand overlijdt. Facebook is van mening dat het zonde zou zijn om foto’s en virtuele vriendschappen zomaar weg te halen, al wordt het profiel wel aangepast.

Zodra een profiel wordt ‘gememorialiseerd’, zoals Facebook het omschrijft, duikt die contactpersoon niet langer op bij de suggesties. Enkel bevestigde vrienden kunnen het profiel nog bekijken, maar gevoelige informatie zoals statusupdates en contactinformatie verdwijnt.

De account zelf wordt vastgezet, zodat niemand kan inloggen. Wel kunnen familie en vrienden nog boodschappen achterlaten op de ‘Wall’ van de overleden gebruiker.

Schijndood
Om een overleden vriend te melden, heeft Facebook een contactformulier opgesteld. Dit vraagt een duidelijke identificatie van het profiel, al is het niet duidelijk hoe het overlijden wordt vastgesteld. De site vraagt in een tekstvak een bewijs van overlijden in de vorm van een overlijdensbericht of krantenartikel, al is het ongetwijfeld maar een kwestie van tijd voor de eerste schijndoden opduiken.

Advertentie