Nieuws

IBM helpt diagnoses zeldzame ziektes

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en een ploeg stagiairs bij IBM hebben een technologie ontwikkeld om makkelijker diagnoses te stellen van zeldzame ziekten.

Zeldzame ziektes treffen minder dan 5 op de 10.000 mensen. Omdat er zo weinig ziektegevallen zijn, is het moeilijk een juiste diagnose te stellen. De kennis over de ziektes zit immers wereldwijd versnipperd.

Technologie stelt diagnoses
Dat probleem wilden IBM en het UZA oplossen. Samen hebben ze een technologie gemaakt die nadenkt over het ziektebeeld van een patiënt en een diagnose voorstelt. Het geheim zit in de combinatie van statistische software en een ‘rule engine’, een hele hoop beschrijvingen van symptomen en medische regels.

De diagnosetechnologie baseert zijn keuzes op informatie uit verschillende databanken. Het verzamelt gegevens uit die databanken en genereert daaruit op een slimme manier nieuwe informatie.

Elektronische House MD
De software suggereert alleen maar diagnoses, een beetje zoals het doktersteam in de populaire serie House MD. De suggestie moet achteraf door een dokter gevalideerd worden.

De technologie is ontstaan uit een samenwerking van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het Extreme Blue-team van IBM. Dat is een verzameling jonge en getalenteerde studenten in een masteropleiding, die bij IBM als stagiair werken. Het team werkt onder begeleiding van IBM-werknemers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business