Nieuws

Ook KMO's kunnen nu besparen dankzij data deduplicatie

In het huidige economische klimaat kijken KMO-leiders steeds intensiever uit naar manieren om kosten te besparen. Paradoxaal genoeg voelen ze zich echter financieel vaak niet in staat om technologische investeringen uit te voeren die hen zullen toelaten om heel wat geld en efficiëntie te winnen, terwijl ze – nog meer dan grote bedrijven – hun concurrentiekracht continu moeten opdrijven in een steeds competitiever worden omgeving.

Zo besteden vandaag nog heel wat KMO’s veel te veel aan gegevensopslag, terwijl er heel wat manier bestaan om dit te vermijden. Eén van de meest efficiënte methodes om storage kosten te reduceren is data deduplicatie of ontdubbeling, een techniek voor gegevensconsolidatie die grote blokken overbodige data (4KB of meer) opspoort zodat geen waardevolle opslagruimte verkwist wordt met overbodige kopieën. Deze technologie is de voorbije jaren razendsnel volwassen geworden en inmiddels al lang niet meer het voorrecht van grote bedrijven wegens “te prijzig” maar evenzeer toegankelijk voor kleine en middelgrote bedrijven. Daar waar deduplicatie namelijk vroeger traditioneel op hardwareniveau plaatsvond en dus veelal onbetaalbaar was voor KMO’s, is deze waardevolle technologie nu ook beschikbaar als voordelige software, geïntegreerd in back-up en recovery-oplossingen.
 
Voordeel van deze ondertussen erg populaire ROI-vriendelijke applicatie is dat bedrijven op schijfruimte – en bijgevolg op het beheer ervan – kunnen besparen maar evenzeer de prestatie van hun opslagsystemen kunnen verbeteren en hun back-up tijden kunnen verlagen. Als men voor ogen houdt dat – volgens een onderzoek van IDC – de laatste drie jaar de hoeveelheid digitale gegevens die bedrijven wereldwijd aanmaken en opslaan met 3000 % is toegenomen en dat de datadeduplicatie techniek het potentieel bezit om tot maar liefst 90 % van de gegevensopslag kan reduceren, kan men enkel concluderen dat de consequenties enorm zijn. Extra bonus is dat het hiermee gepaarde lager verbruik van stroom, koeling en apparatuur en verminderde CO2-uitstoot de ecologische voetafdruk van bedrijven gevoelig verlaagt.
 
Belangrijk bij de zoektocht naar een efficiënte deduplicatie-toepassing, is dat men er zich van verzekert dat de ontdubbeling zowel bij de bron als op de doellocatie kan uitgevoerd worden. Niet alle software laat dit namelijk toe en beide manieren hebben hun voor- en nadelen. Deduplicatie bij de bron is aangewezen in situaties waarin de opslaglimiet van het netwerk bijna bereikt is of back-ups worden uitgevoerd binnen filialen met een netwerk waarvan de bandbreedte beperkt is. Back-ups kunnen hierbij echter meer tijd en een groot aantal CPU-cycli in beslag nemen, met mogelijke prestatieproblemen op productiecomputers als gevolg. Deduplicatie op de doellocatie maakt het daarentegen mogelijk om de initiële back-up sneller te voltooien, doordat CPU-intensieve ontdubbelingstaken op de bron-CPU worden vermeden. Maar aangezien alle kopieën die voor het deduplicatie proces in omloop zijn via het netwerk worden overgedragen, kan dit proces soms resulteren in een bottleneck, omdat de niet-ontdubbelde gegevens de overdracht mogelijk vertragen.

 

Zeker vandaag de dag is het cruciaal voor KMO’s om in ICT te investeren om hun interne processen te optimaliseren zodat ze hun positie in de markt kunnen blijven bekrachtigen. Goed beheer moet men zien als een ketting waarvan iedere schakel een essentiële plaats inneemt: wie dankzij de technologie op operationele processen kan besparen zonder aan efficiëntie in te winnen, krijgt veel meer speling om zich ten volle te concentreren op de bedrijfsstrategie. Voor grote bedrijven is dit allang geen geheim meer en ook steeds meer KMO’s begrijpen dit.

Hoe werkt data deduplicatie?
 
Bij Data deduplicatie wordt gebruik gemaakt van een ‘pointer’ om naar de oorspronkelijke gegevensblokken te verwijzen, zodat gegevens niet telkens opnieuw moeten worden opgeslagen. Kortom, data deduplicatie maakt een einde aan het bestaan van meerdere kopieën van dezelfde gegevens door naar identieke bestanden of gegevensblokken te zoeken en ervoor te zorgen dat er slechts één instantie van wordt opgeslagen.
 
Wanneer deduplicatie bij de bron plaatsvindt, worden gerepliceerde gegevens tijdens het back-upproces verwijderd alvorens deze naar de opslaglocatie worden verzonden. Wanneer deduplicatie op de doellocatie plaatsvindt, worden de gerepliceerde gegevens tijdens het back-up proces verwijderd zodra deze de opslaglocatie bereiken.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business