Het lijkt misschien vreemd, maar de verschillende diensten van de overheidsdienst Financiën konden tot nog toe niet zomaar gebruikmaken van elkaars informatie. De diensten die bevoegd zijn voor inkomstenbelastingen, btw, verkeersbelasting of het kadaster werkten als afzonderlijke eilandjes. De vijf partijen van de regering-Van Rompuy hebben nu een akkoord gesloten waardoor alle gegevens vrij kunnen […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Het lijkt misschien vreemd, maar de verschillende diensten van de overheidsdienst Financiën konden tot nog toe niet zomaar gebruikmaken van elkaars informatie. De diensten die bevoegd zijn voor inkomstenbelastingen, btw, verkeersbelasting of het kadaster werkten als afzonderlijke eilandjes.

De vijf partijen van de regering-Van Rompuy hebben nu een akkoord gesloten waardoor alle gegevens vrij kunnen circuleren. Dat was trouwens een van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de Grote Fiscale Fraude.

Goed nieuws voor fiscus
"Ik heb nog niet alle teksten gezien, maar dit akkoord is zeer goed nieuws voor de fiscus en de strijd tegen de fraude", benadrukt Carlos Six, de topman van de belastingadministratie. "Wij hebben de tijd noch het personeel om alles en iedereen te controleren. Vandaag moeten we omslachtige procedures volgen vooraleer we gegevens van verschillende diensten kunnen kruisen. Zodra we alle beschikbare informatie kunnen uitwisselen, zal het veel gemakkelijker zijn om risicogevallen te selecteren", klinkt het.

Het gaat bijvoorbeeld over iemand met een zeer laag inkomen die tegelijk met een luxewagen rijdt.

Het is niet de eerste keer dat er in de Wetstraat wordt gesproken over het vrij uitwisselen van belastinginformatie. Carl Devlies (CD&V), de staatssecretaris bevoegd voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding, liet vorig jaar weten dat hij van het koppelen van databanken een van zijn prioriteiten wilde maken. "Dat we hierover nu een akkoord hebben, is een doorbraak die heel wat mogelijkheden opent", klinkt het.

Eén superdatabank
Het is de bedoeling op termijn te komen tot een superdatabank, waarbij de belastingcontroleurs alle fiscale informatie in één keer kunnen raadplegen. Het zal echter nog wel even duren vooraleer die databank volledig operationeel zal zijn. Maar het is nu duidelijk dat alles stapsgewijs aan elkaar zal worden gekoppeld, luidt het op het kabinet van de minister van Financiën, Didier Reynders (MR). "Voor het einde van het jaar zullen we via de programmawet alle wettelijke belemmeringen wegwerken."

In het verleden kantte de Privacycommissie zich tegen een superdatabank. "Natuurlijk moet er respect zijn voor de privacy", benadrukt Six. "Maar de slinger is vandaag iets te ver doorgeslagen."

Bij de staatssecretaris voor Financiën, Bernard Clerfayt (MR), wijst men erop dat er al overlegd is met de Privacycommissie. "De aanbevelingen die ze ons hebben gedaan, gaan in de richting van wat wij voorstellen."