Nieuws

Windows 7 gelanceerd

Windows 7, de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem, is woensdag gelanceerd. Microsoft hoopt het met de nieuwe release beter te doen dan met Vista, de vorige, zwaar bekritiseerde Windows-versie.

Het bedrijf zegt deze keer te hebben geluisterd naar zijn klanten. Windows 7 zou stabieler zijn, zuiniger en makkelijker in gebruik. Bovendien moeten de compatibiliteitsproblemen waar Vista bij de start onder leed van de baan zijn.

"De perceptie is nu ook anders", zegt Benny Corvers van Getronics. "Vista werd niet gezien als enterprise-ready. Maar deze keer gaat men niet wachten op het eerste servicepack omdat dan pas het systeem stabiel zou zijn."

Van XP naar 7
Door die perceptie van Vista zit het grootste deel van de gebruikers nog op Windows XP. Een upgrade-doos in de winkel laat dan ook toe om van XP naar 7 te gaan. "Al moet je dan wel een nieuwe installatie kiezen", zegt Lieven De Meester, Windows Business Group-manager bij Microsoft. Specifiek voor KMO’s belooft Windows 7 onder meer snellere
opstarttijden.

"Dat gaat echt wel supersnel", meent Koen Slootmaecker, general manager van Aurelium en een van de early adopters. "Vista neemt toch wat tijd om op te starten, je moet je daarop organiseren. Met Windows 7 is dat niet zo." Ook nog interessant is dat het sneller zou draaien op oude machines. "We hebben dat getest," zegt Slootmaecker, "omdat
veel KMO’s draaien op wat oudere hardware. En het werkt op serieus oude machines. Die gaan zelfs wat sneller."

Versies
Al minstens één ding is een pak simpeler dan bij Vista: het aantal versies. U vindt Windows 7 in de winkel in drie kleurtjes. De twee ‘gewone’ zijn Home Premium voor consumenten en Professional voor (kleine en middelgrote) bedrijven. En dan is er nog Ultimate, de versie voor ‘de consument die alles wil’. Die laatste heeft onder meer Media Center.

Microsoft brengt naast die retailversies Windows 7 Enterprise uit, specifiek voor midmarket- en grotere bedrijven. Die heeft onder meer een desktop optimisation pack ingebakken, en vereenvoudigde netwerkfunctionaliteiten, zodat thuiswerkers sneller op het bedrijfsnetwerk raken zonder daarvoor VPN-verbindingen te installeren.

Tot slot is er ook Windows 7 Starter, een ietwat uitgeklede en goedkopere versie voor minilaptops, die u vermoedelijk alleen als OEM-versie bij een nieuwe netbook kan krijgen.

Prijzen
Voor een upgrade van XP of Vista naar Home Premium betaalt u zo’n € 120, of € 200 voor de volledige versie. Windows 7 Professional kost € 285 voor een upgrade of € 309 voor de volledige versie. Windows 7 Ultimate, ten slotte, kost u € 300 voor een upgrade of € 320 volledig. Prijzen voor Starter- en Enterprise-pakketten zijn nog niet bekend.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business