We schreven een jaar geleden al dat valse antivirusprogramma’s, ook wel scareware of rogueware genoemd, in opkomst zijn. Die trend heeft dit jaar doorgezet. In juni 2009 detecteerde Symantec meer dan 250 verschillende valse beveiligingsprogramma’s. De cybercriminelen die erachter zitten, verdienen er volgens het antivirusbedrijf goud geld aan. In een nieuw rapport beschrijft Symantec hoe de criminelen […]

Advertentie

We schreven een jaar geleden al dat valse antivirusprogramma’s, ook wel scareware of rogueware genoemd, in opkomst zijn. Die trend heeft dit jaar doorgezet.

In juni 2009 detecteerde Symantec meer dan 250 verschillende valse beveiligingsprogramma’s. De cybercriminelen die erachter zitten, verdienen er volgens het antivirusbedrijf goud geld aan.

In een nieuw rapport beschrijft Symantec hoe de criminelen te werk gaan. Zij betalen tussenpersonen om gebruikers over te halen om valse beveiligingsprogramma’s te installeren. Er wordt uitbetaald naar prestatie. Dat kan flink wat geld opleveren.

Obama
Symantec noemt de rogueware-distributiesite Trafficconverter.biz als voorbeeld. De tien beste tussenpersonen van deze website streken gedurende twaalf maanden gemiddeld 23.000 dollar per week op. Dat is bijna drie keer het wekelijkse salaris van president Barack Obama.

De tussenpersonen verdienen tussen 1 en 55 dollarcent voor iedere succesvolle installatie, zo is te lezen in het rapport. Sommige distributiesites stimuleren hun ‘medewerkers’ verder met bonussen en prijzen zoals elektronica en luxe auto’s. Het lucratiefst zijn installaties door gebruikers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Australië.

Welbewust
Symantec heeft de vijftig belangrijkste fraudecampagnes met valse beveiligingssoftware onder de loep genomen. Het blijkt dat 93 procent van de software-installaties in deze zaken welbewust door de slachtoffers is uitgevoerd. Dit kost hen gewoonlijk 30 tot 100 dollar. Als ze pech hebben, raakt hun computer ook nog besmet en worden persoonlijke gegevens gestolen.

Advertentie