Nieuws

Informatisering justitie ligt stil

Een hoge magistraat stuurt een noodkreet uit over de informatisering van de Belgische justitie. ‘Er is geen enkele visie meer merkbaar’, alleen ‘een politiek non-beleid’.

Hans Van Bossuyt, magistraat bij het Gentse hof van beroep, heeft zijn ontslag gegeven als ondervoorzitter van het beheerscomité voor de informatisering van justitie. De reden: "Er blijkt geen enkele (politieke) wil aanwezig te zijn om de informatisering te realiseren."

Van Bossuyt is sinds 2002 nauw bij de informatisering van justitie betrokken. Vandaag gooit hij de handdoek in de ring. "Er is geen enkele visie meer merkbaar."

Zijn ontslagbrief aan de minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is een bijwijlen hallucinante opsomming van waar het allemaal misloopt. "Voor mij blijft het een onbeantwoorde vraag waarom de uitvoerende macht, de rechterlijke macht en de administratie van de FOD (Federale Overheidsdienst) Justitie geen zin hebben om de burgers een betere dienstverlening te verschaffen", concludeert hij.

Sinds midden 2007 is er op ICT-gebied zo goed als niets gerealiseerd bij de rechtbanken, blijkt uit zijn brief. Dat heeft niet alleen te maken met de lang aanslepende formatiebesprekingen van 2007.

Ook de tweede poging om de justitie te informatiseren, met het ‘Cheops-programma’ van oud-minister Jo Vandeurzen (CD&V), heeft geen zoden aan de dijk gezet. Een eerste informatiseringspoging – via het Feniks-programma – strandde pijnlijk in maart 2007 met de verbreking van het contract met Unisys.

Vandaag staat de grootste ICT-operatie bij Justitie nauwelijks een stap verder. Van de 229 vredegerechten zijn er slechts honderd geïnformatiseerd. Bij de politierechtbanken lopen er twee proefprojecten, terwijl de informatisering van de rechtbanken van eerste aanleg geblokkeerd is. "Het is raden naar de reden hiervoor", schrijft Van Bossuyt.

De magistraat wijt de impasse aan politiek non-beleid. "Een reeks uitvoeringsbesluiten ligt sinds december 2007 stof te vergaren bij de opeenvolgende ministers van Justitie. Zelfs maatregelen die geen geld kosten en die integendeel geld kunnen besparen (zoals centrale printing), worden niet geconcretiseerd."

Het voornemen om vanaf begin 2011 te starten met elektronische procesvoering is niet meer haalbaar. België heeft ondertussen "een bijna onoverbrugbare achterstand opgelopen tegenover de omringende landen."

Het kabinet Justitie zegt dat het, net zoals voor het gerechtelijk landschap, aan een uitvoerige beleidsnota over de informatisering werkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business